Bilim insanları: İnsanoğlu aşırı avlanma ile geleceğini riske atıyor

Bilim insanları: İnsanoğlu aşırı avlanma ile geleceğini riske atıyor

Kanadalı bilim insanları yaptıkları araştırmada insanların aşırı avlanmaması nedeniyle dünyanın geleceğini riske ettiğini açıkladı.

Bir grup bilim insanı yaptığı çalışmada insanları “kendine has bir süper-yırtıcı canlı” diye tanımladı. Çalışmada insanların yetişkin hayvanları karada ve denizde aşırı avlaması nedeniyle doğanın dengesini tehdit ettiğine işaret edildi.

Science adlı bilim dergisinde yayımlanan makalede,çalışma gündeme getirildi. Yazıda, insanlarının avlanmadaki acımasızlığına ve avlananlar üzerindeki etkilerine dair evrensel verilerin gözönüne alındığı aktarıldı. Araştırma, insanların avladığı yetişkin balık sayısının denizde yaşayan canlıların avladığının 14 katına tekabül ettiğini gösterdi. Yine insanların kara üzerinde de diğer yırtıcı hayvanların 9 katı avlandığı ortaya kondu.

Araştırmanın başında bulunan Victoria Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Chris Darimont, en önemli bulgulardan birisinin de insanların yetişkin hayvan avlamaya odaklanması olduğunu dile getirdi. Darimont şöyle konuştu; “İnsanoğlu gelişmiş teknoloji sayesinde öldürmede neredeyse sıfır riskle çok yırtıcı hareketlerde bulunuyor. Avcılar memelileri kurşunlarla, balıkları olta ve ağlarla avlıyor. Böylece insan diğer avcı hayvanlara oranla oldukça az riske giriyor. Özellikle etobur hayvanlar avlanırken çoğu zaman yaralanıyor ve tehlikeli bir yaşam sürdürüyor.”

Aşırı avlanmanın beraberinde bir takım sorunları da beraberinde getirdiğine işaret eden araştırmaya göre bu durumun devam etmesi halinde bazı hayvanların nesillerinin tükenmesini tetikleyeceğine işaret etti. Özellikle balık avlanmasında yetiştin hayvanların avlanmasından dolayı döngünün küçük balıklara doğru ilerlediğine işaret edildi.

Bilim insanları aşırı avlanmanın doğal dengeyi sarstığı ve geleceği riske attığına da dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.