Amerika’da nefret suçlarında artış var

Amerika’da nefret suçlarında artış var

Yeni bir ankete göre, Amerika’da seçmenlerin yüzde 63’ü ülkede azınlıklara karşı önyargı ve nefretin Başkan Donald Trump’ın seçildiği Kasım ayından bu yana arttığını düşünüyor.

Nefret ve Aşırılık Araştırma Merkezi, ilk kez yayınladığı bir çalışmada, Amerika’da yedi büyük kentte nefret suçlarının arttığını ortaya çıkardı. Bu yedi kent arasında New York, Chicago, Ohio ve Columbus da bulunuyor. Veriler bu bölgelerdeki nefret suçlarında iki haneli oranlarda artış olduğunu gösteriyor.

Araştırmadan özet sonuçlar şöyle:

– New York şehrindeki nefret suçlarında yüzde 24 oranında bir artış oldu ve bu son 10 yılın en büyük artış oranı

– New York eyalet genelindeki artış oranı ise yüzde 20

– Chicago’daki artış yüzde 24. Bu 2010 yılından bu yana görülen en yüksek artış oranı

– Ohio eyaletinin Cincinnati kentindeki nefret suçu olaylarında yüzde 38’lik artış kaydedildi

– Aynı eyaletin Columbus kentindeki artış da yaklaşık yüzde 10’a çıktı

– Maryland’in Montgomery bölgesinde artış yüzde 42’den fazla oldu

– Washington eyaletinin Seattle kentinde kasıtlı taciz olaylarında yüzde 6 artış görüldü.

Eyalet ve yerel güvenlik güçleri ve hükümet dairelerinden gelen ilk resmi bilgilerde de 2016 yılında nefret suçlarında bir artış olduğu görülüyor.

Quinnipiac Universitesi’nin yaptığı bir anket de, resmi rakamlarla ortaya çıkan durumu doğrular nitelikte. Ankete katılanların yüzde 77’si azınlık gruplarına karşı çok ya da kayda değer bir önyargı olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 48’i önyargıyı son derece ciddi olarak değerlendiriyor. Haziran 2016’da yapılan ankette aynı oran yüzde 41 olarak görülüyordu.

Nefret Suçları

FBI tarafından açıklanan nefret suçları raporuna göre 2015’te nefret suçlarında yüzde 7 artış oldu. Doğrudan Müslümanlar’ın hedef alındığı saldırılar da yüzde 67’ye yükseldi.

Nefret suçlarında bu yıl da bazı bölgelerde artış devam etti. Söz konusu suçlar Yahudi merkezlerine ve okullarına karşı bir dizi bomba tehdidi, Müslüman camilerine ve Müslümanlar’a tehdit telefonları açılması şeklinde oldu.

Birçok suç polise bildirilmiyor

New York’ta 1 Ocak-5 Mart günleri arasında 100 nefret suçu işlendi. Bu sayı geçen yıl 47 idi. Yahudiler’e karşı nefret suçlarındaki artış ise yüzde 189’a fırladı. Sayı 2016 yılının ilk iki ayında 19’ken bu yıl 55’e çıktı.

Chicago’da emniyet müdürlüğü, Kasım ayındaki seçimlerden sonraki üç ayda, 13’ü 2017’nin ilk beş haftasında olmak üzere 22 nefret suçu tespitinde bulundu. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat artmış durumda.

Chicago Yasayla Korunan Medeni Haklar Yargıçları Komitesi’nden Betsy Shuman-Moore, çok sayıda nefret suçunun da polise bildirilmediğini, çünkü mağdurların nefret suçu yasalarından haberdar olmadıklarını, ya da şikayette bulunmaktan korktuklarını belirtiyor.

İslam Karşıtı Gruplarda Artış

Amerika’da nefret suçu işleyen grupların sayısı 2016 yılında 582’den 917’ye yükseldi. Bu noktada en büyük artış Muslümanlar’a karşı nefret suçu işleyen gruplarda oldu. 2015’te bu grupların sayısı 34 iken 2016’da bu rakam 101’e çıktı.

Nefret suçlarının artmasının arkasında farklı itici güçler var. Son terör saldırıları ve kullanılan sert politik dil Müslümanlar’a karşı nefretin nedeni olarak ortaya çıkıyor. Yahudiler’e karşı nefret suçlarındaki yükseliş ise Başkanlık kampanyası esnasında kullanılan “beyaz ulusalcı” kampanyanın sonucu olarak görülüyor.

Shuman Moore bu noktada “Bizzat başkanın nefret suçlarına karşı çok sert bir açıklama yapması çok önemli” diyor.

Quinnipiac Üniversitesi anket yetkilisi Tim Malloy da “Amerikalılar önyargı ve Yahudi karşıtlığının karanlık güçlerin yeniden kafasını kaldırmasından endişe duyuyor” diyor. Malloy da yeni yönetimin bu konuda verdiği tepkiler konusunda seçmenlerin çok emin olamadıklarına dikkat çekiyor.

Öte yandan ankete katılanlar Başkan Trump’ın Yahudi merkezlerine karşı bomba tehditleri ve saldırılarla ilgili olarak verdiği tepki konusunda da tam anlamıyla kararsız kalmış durumda. Katılımcıların yüzde 37’si tepkiyi yeterli bulurken yüzde 38’i yetersiz olarak değerlendiriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.