Üstün yetenekli çocuklar da okuma yazma sorunu yaşayabilir

Üstün yetenekli çocuklar da okuma yazma sorunu yaşayabilir

Genel olarak üstün yetenekli çocukların, okuma yazma sürecinde yaşıtlarından daha yetenekli olduğu düşünülür. Bu görüşe karşılık uzmanlar, üstün yetenekli çocukların da okuma ve yazma sorunu ile karşılaşabileceğini ifade etti.

Zambak Yayın Grubu Kültür Kitapları Yayın Yönetmeni Mehmet Azim, konu ile ilgili bilgiler verdi. Sorunun öncelikle velilerin ve öğretmenin çabalarıyla aşılabileceğini belirten Azim, “Üstün yetenekli çocuklar da yavaş okuma, heceleyerek okuma, kelime uydurarak okuma ile karşılaşılabilir. Burada öğretmen veya veliler, öğrenci ile ikili örnek okumalar yaparak sorunu giderebilirler. Yüksek sesle, tekrarlı okumalar yaptırılabilir. Kısa metinler seçilerek veli veya öğretmen örnek okuma yapar, sonra çocuğa okutur. Bu konuda örnek okumalı DVD’lerden de yararlanılabilir.” diye konuştu.

Öğrencide yazma sorunu varsa, bunun informal dönemindeki sıkıntılardan kaynaklanabileceğini ifade eden Azim, “Yazma sorunları arasında bazı harfleri ters yazma, sesli harfleri atlama, okunaksız yazma, kalemi fazla bastırma gibi sorunlar yaşanabilir. Bunun temelinde informal öğrenme dönemi sıkıntıları yatabilir. Öğrenciye harfler ve bunların yazma yönlerini tanıtılarak, harfin üzerinden çizerek yazma, noktaları takip ederek yazma, etkinlikleri yapılabilir. Bunlar için özel çalışma kâğıtları oluşturup öğrenciye vermek yararlı olur.” dedi.

ÜSTÜN YETENEĞİ ÖLÇMEK MÜMKÜN’

Öğrenci okumasını ölçerken yarış havasına sokmak korku gibi duygular yaşatabilir diyen Mehmet Azim şunları ifade etti: “Öğrenciler okuma ve yazmaya geçtikten sonra dakikada okuduklarını ölçme çalışmaları yapılabilir. Burada öncelikle hedef öğrencilerin durumunu belirleyip buna göre gerekli önlemleri almaktır. Öğrenciyi yarış havası içine sokmak, öğrenmede heyecan ve korku gibi duyguların oluşmasına neden olabilir. Ortalama ayda bir bu tür uygulamaların yapılması mümkün olabilir. Sorunlu bir durum var ise, öğrencinin duyguları zedelenmeden, sonuç velilerle paylaşılabilir. Araştırmalar yıl sonunda normal bir ilkokul birinci sınıf öğrencisinin 60, ikinci sınıf öğrencisinin 80 kelime okuması gerektiğini göstermektedir. Üstün yetenekli öğrencilerden daha ilkokula başlamadan bu hedefe ulaşanların hatta geçenlerin olduğu bilinmektedir.”

Eğitim planı öğrencinin durumuna göre düzenlenmeli diyen Azim, “Eğitim programı, okuma yazma bilerek okula gelen öğrencilere göre düzenlenmeli. Özel çalışma dokümanları, özel ödevler verilmeli; kendi hızlarına uygun bir şekilde programda ilerlemeleri sağlanmalı, tekrarlayıcı, sıkıcı çalışmalardan uzak durulmalıdır. Değişik yetenek ve öğrenme alanlarına göre farklı materyaller öğrenciye sunulmalıdır. ” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.