Bebeğiniz sizden ilk olarak sevgiyi öğrenir

Bebeğiniz sizden ilk olarak sevgiyi öğrenir

Bebeğin gelişiminde beslenme, uyku kadar, sevgi ve güven ortamının da önemli olduğunu belirten uzmanlar, bebeğin anneden öğrendiği ilk duygunun sevgi olduğunu dile getirdi. Bebeğiniz sizden ilk olarak sevgiyi öğrenir

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Tutanç, annenin bebeğini okşaması, sıcaklığı ile ilk hayat dersini verdiğini söyledi. Bebeğin bu şekilde ilk olarak sevgiyi öğrendiğine dikkat çeken Dr. Tutanç, ona dokunup, sarılmak ve konuşmak yolu ile bu duygunun bebeklere kazandırılabileceğini kaydetti.

Dr. Tutanç, “Bebeğinizi kucağınıza almakla ona verdiğiniz değeri ortaya koyarsınız. Sizin peşinizden gelmeye çalışan, olmadığınızda ağlayan bebek sevgiyi arayacaktır. Böylece bu sıcak duyguyu öğrenen bebeğiniz, ileride bunu karşılıksız bırakmayacaktır. Bebeğiniz dördüncü aydan itibaren sizi gördüğünde mutlu olduğunu gösteren işaretler vermeye başlar. Sizi gördüğünde ya da sesinizi duyduğunda güler, ayaklarını hızlı hızlı vurur. Bu, sizden ilgi beklediğinin de işaretidir. Sizinleyken daha mutlu ve neşeli olur. Bu durumda onunla konuşun, sevdiği oyuncakları, eşyaları yanına getirin, sizin de mutlu olduğunuzu gösterin.” uyarılarında bulundu.

BEBEKLER ‘SEVGİ’DEN SONRA ‘ÖZLEM’ DUYGUSUNU ÖĞRENİR

Bebeğin 8. aydan itibaren emeklemeye başlayacağının altını çizen Dr. Tutanç, bu aydan itibaren öğreneceği ikinci duygunun ‘özlem’ olacağına dikkat çekti. Tutanç, şöyle devam etti: “Kendisini bir odada yalnız bıraktığınızda tepki gösterecektir, sizin yanınıza gelmek için sürünecek, ağlayacaktır. Bu dönemde annede ayrılma korkusu bebeğin benliğini kuşatır. Odada başka bir tanıdık bulunsa bile o gözleriyle annesini arar, huzursuz olur.”

15. aydan itibaren gözlem yeteneği gelişen bebeğin, etrafından öğrendiği şekliyle, sarılma ve öpme davranışları gösterdiğini ifade eden Dr. Tutanç, bunları bir oyun olarak yaptığını vurguladı. 3-4 yaşına geldiğinde bu davranışların anlamını kavrayabildiğini anlattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.