ABD’deki Türk aileler iftar sofralarını öğrenciler için hazırlıyor

ABD’deki Türk aileler iftar sofralarını öğrenciler için hazırlıyor

ABD’de  yaşayan Türk aileler, Ramazan ayı boyunca gurbette okuyan öğrencileri iftar sofralarında ağırlamak için adeta birbiriyle yarışıyor.

Memleketlerinden binlerce kilometre uzakta dili, dini ve kültürü farklı bir ülkeye eğitim için gelen gençlere kapılarını açan Türk aileler, Ramazan heyecanını gençlerle yaşıyor. 

Amerika’da okuyan gençler, Türkiye’de kurulan iftar sofralarının özlemini duysa da Türk ailelerin davetleri sayesinde özlemlerini bir nebze de azaltmaya çalışıyor. Genç öğrenciler, baba ocağında kurulan iftar sofralarını gurbette bulmanın mutluluğunu yaşıyor.

Öyle ki bazı aileler Ramazan ayını ‘öğrenci iftarlarıyla’ adeta özdeşleştirmiş durumda. Türk-Amerikan toplumunun yoğun olduğu New Jersey ve New York’ta okuyan öğrenciler diğer eyaletlerde eğitim görenlere  göre çok daha şanslı. Her iki eyalette okuyan öğrenciler Ramazan ayının her günü ailelere misafir oluyor.

Uzun yıllardır ABD’de yaşayan ve mermer alanında iş sahibi olan Fazlı Çelik, her Ramazan gurbetteki kız-erkek ayrımı yapmadan öğrencilere iftar verenlerden sadece biri. Çelik, üniversite yıllarında devamlı ailelere misafir olunca, o da Ramazan aylarında bu geleneği devam ettirmeği bir vefa borcu olarak görüyor.

Türk iş adamı, “Biz de öğrenciyken, ailelere misafir olarak giderdik. Hepsi bizimle çok yakından ilgilenirlerdi. Ben de bugün bir aile reisi olarak bunu yapmaya çalışıyorum. Genellikle öğrenciler olmak üzere çok sayıda misafir kabul ediyoruz. Bu bizi ailece çok mutlu ediyor” diyor.

ogrenci iftari1Ellerinden geldiğince öğrencilerin sorunları ile ilgilenmeye çalıştıklarını belirten Türk iş adamı, “Ramazan artık bizim için öğrenci iftarları demek. Bu mübarek ay öğrenci iftarları ile çok güzel geçiyor. Sonuçta ailelerden uzak insanlar size gelip misafir oluyor ve bu onları mutlu ediyor. Biz de bundan çok mutlu oluyoruz. Ramazan da bizi yalnız bırakmayan bütün öğrencilere teşekkür ederim” şeklinde duygularını dile getirdi.

Ramazan günlerinin önemli bir kısmın mutfakta misafirlere yemek hazırlamakla geçiren evin hanımı Yasemin Çelik ise halinden çok memnun.

Oruçluyken, kalabalık bir gruba iftar hazırlamanın kolay olmadığın belirten Çelik, “Ama misafirler öğrenci olunca yorgunluğum gidiyor. Öğrenciler ağırlamaktan zevk alıyoruz. İnanıyorum çocuklarımız da yarın başka ailelere misafir olacak” dedi.

Çelik ailesinin iftarlarına katılan üniversite öğrencisi Havsa Örs 2 yıldır ABD’de Ramazan geçirdiğini ancak artık kendisini gurbette görmediğini söyledi.

Ramazan ayının ilk gününden itibaren, aile iftarlarına davetli olduklarını bunun kendileri için bir ‘ayrıcalık’ olduğunu belirten Örs, “Ailem Türkiye’de ben New Jersey’de üniversite okuyorum. İki yıldır Ramazan ayında, ailelere misafir olarak geçiriyoruz. Bu aileler sayesinde artık kendimizi gurbette hissetmiyoruz. Hatta burda Türkiye’nin birçok farklı yöresine ait yemekleri yeme şansını dahi buluyoruz” şeklinde duygularını dile getirdi.

İftara katılan bir diğer öğrenci Nihal Özgür ise davet edildikleri ailelerden büyük ilgi gördüklerini ve bu durumun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Özgür, “İnsanlar bize evlerini açıyor ve bizi çok güzel ağırlıyor. Bu bir ayrıcalıktır. Bu konuda kendimizi şanslı hissediyoruz. Bu konuda emeği geçen ağabey ve ablalarımıza çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

İftarda bulunan Ayşe Çağlayan isimli üniversite öğrencisi de çok sayıda iftar daveti aldıklarını bazılarını iptal etmek durumunda kaldıklarını belirtti.

Çağlayan, “Birbirinden leziz yemekleri ikram ederek kendilerini ağırlayan ağabey ve ablalarımıza çok teşekkür ederiz. Ailelerimiz bizden binlerce kilometre uzaklıkta ama burda kendimizi gurbette hissetmiyoruz. Çünkü insanlar bizimle çok yakından ilgileniyor” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.