ABD’de Asyalılara karşı şiddet yüzde 16 arttı

ABD’de Asyalılara karşı şiddet yüzde 16 arttı

ABD’de bulunan Asyalı-Amerikalı kadınlara ‘nefret suçu’ bağlantılı şiddetin arttığı belirtildi.   AAPI Nefretini Durdur web portalına göre, Mart 2020’den bu yana yüzde 16’sı fiziksel olmak üzere şiddet içeren 10 binden fazla saldırı gerçekleşti. Olayların genelinde yaşlıların hedef olarak gösterildiği belirtildi.  San Francisco merkezli “Ethnic Media Services”nin basını bilgilendirmek için yaptığı online toplantıda konuşan sivil toplum örgütü temsilcileri son yıllarda Asyalı vatandaşlara karşı artan saldırılar hakkında detaylı bilgiler paylaştı. 

Ulusal Asya Pasifik Amerikan Kadın Forumu İcra Direktörü Sung Yeon Choimorrow, Covid19 salgını sırasında ABD eski Başkanı Donald Trump’ın özellikle virüs nedeniyle Çin’i suçlaması Asyalılara karşı şiddetin artmasında etkili olduğunu ifade etti.

Choimorrow, ABD’ye göçmen olarak getirilen ilk Çinli göçmen kadının Amerikalı işadamı tarafından getirildiğini hatırlatarak “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk Çinli göçmen kadın, Amerikalıların onu yemek yerken izleyebilmeleri, küçük ayaklarına bakabilmeleri, ten rengine veya saçlarına bakabilmeleri ve konuşma şekline bakabilmeleri için onu sergileyen bir New Yorklu işadamı tarafından getirildi. . Asyalı göçmen kadınların deneyiminden yola çıkarak, eğlence ya da tüketilecek bir deneyim olarak görüldük.”şeklinde konuştuk.

Stratejik Girişimler Kıdemli Direktörü, Asyalı Amerikalılar Adaleti Geliştirmek (AAAJ) Marita Etcubañez ise yaptığı konuşmada “Eğitim ve farkındalık açısından, insanların ırkçı söylemlerin topluluklarımıza verdiği zararı anlamalarına yardımcı olmak için artık daha fazla sesimiz var… Illinois, California ve DC’de yaklaşık 150.000 kişiye eğitim verdi.”dedi.

“İNSANLARI EĞİTMEK İÇİN DAHA FAZLA YATIRAMA İHTİYACIMIZ VAR

Hukuki alanda da mücadeleye devam ettiklerini belirten Etcubañez “İnsanların sadece kendilerini güvende hissetmeyecekleri, aynı zamanda gelişebilecekleri koşulları daha iyi yaratabilmemiz için, sosyal hizmetler de dahil olmak üzere, eğitimi iyileştirmek de dahil olmak üzere topluluğumuza daha fazla yatırıma ihtiyacımız var.”

ATLANTA’DA 8 MASUM İNSAN ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Asya Nefretine Karşı Atlanta Kore Komitesi (AAPI) Genel Sekreteri Michelle Kang, 16 Mart’ta Atlanta’da Asyalılara karşı yapılan silahlı saldırıyı hatırlatarak  “AAPI’ler, özellikle 16 Mart Atlanta katliamından sonra, Asya’daki nefretin yükselmesine yanıt olarak pandemi sırasında daha yüksek sesle ses çıkarmaya başladı. Sekiz masum insanın ve altı Asyalı kadının saldırıları ve öldürülmesi karşısında öfkeli ve hüsrana uğradık.” Şeklinde konuştu.