ABD Yüksek Mahkmesi Roe v Wade kararını iptal ederse neler olacak?

ABD Yüksek Mahkmesi Roe v Wade kararını iptal ederse neler olacak?

ABD Yüksek Mahkemesi, Amerika’da kürtajı yasallaştıran dönüm noktası niteliğindeki karar olan “Roe v Wade” yine tartışmaya açtı. ABD Yüksek Mahkemesi’nin bu konuyu tekrar gündeme getirerek 50 yıl önce alınan kararın değişebileceği mesajını vermesi bazı sivil toplum örgütleri ayağa kaldırdı. 

San Francisco merkezli “Ethnic Media Services” kuruluşu etnik medya temsilcilerine bu sefer Roe v Wade kararı sona ererse kadınların özellikle siyahi kadınların yaşacağı sorunları masaya yatırdı. Muhafazakarların çoğunlukta olduğu Yüksek Mahkeme’nin Roe v Wade kararını reddetmesi halinde 36 milyondan fazla kadının güvenlik bir şekilde kürtaj erişimi sona erecek. Uzmanları bir araya getiren Ethnic Media Services’i mahkemenin önümüzdeki aylarda vereceği ve hamile kadınların şimdiye kadar sahip oldukları kürtaj yapma özgürlüğüne son vermesi halinde yaşanabilecek durumları tartıştı. Bilgilendirme seminerine katılan California Planlı Ebeveynlik Bağlı Kuruluşları Genel Danışmanı Lisa Matsubara, önceki başkan Donald Trump’ın federal yargıç atamlarında özellikle beyaz ve erkekleri seçmesine dikkat çekti. Cumhuriyetçi başkan tarafından atanan yargıçların kürtaj ve üreme sağlığı konusunda edinilebilecek sağlık hizmetlerine olumlu bakmadığına vurgu yaptı.

Hali hazırda Texas’ta kürtajın etkin bir şekilde yasaklandığına dikkat çeken Matsubara, ülkedeki herkesin bu Texas’taki bu yasağın kaldırılması için dava açması gerektiğini söyledi. Matsubara “ABD Yüksek Mahkemesi Roe v. Wade’i bozarsa 1 milyondan fazla insanın en yakın kürtaj sağlayıcısını Kaliforniya’da bulacağını tahmin ediliyor, bu da yaklaşık yüzde 3.000’lik bir artış.” Şeklinde konuştu. 

Bir başka konuşmacı Üreme Erişim Adaleti İcra Direktörü Jessica Pinkney ise ABD genelinde kürtaj fonunun yüzde 80’den fazla olduğunu ve haftaiçi belli saatlerde telefon desteğinde bulunduklarını ifade etti. Konaklama, yemek ve çocuk bakımı gibi konularda yardımcı olduklarını da belirten Pinkney “Bizi arayanların çoğu 20’li yaşlarında, düşük gelirli olduklarını veya hiç geliri olmadığını bildiriyor ve kendilerini siyah, yerli ve renkli insanlar olarak tanımlıyor. 2021’de 18 eyaletten arayanlar gördük. Roe v. Wade Haziran ayında iptal edilirse, California kürtaj bakımı arayanlar için güvenli bir sığınak olacak.” Dedi. 

Pinkney’e göre “Roe v. Wade kararı bozulursa 5 milyon Afro-Amerikalı, 5,7 milyon Latin, 1,1 milyon Asyalı ve üreme çağındaki yaklaşık 340 bin yerli insan ülkedeki kürtaj hizmetlerine erişimi kaybetmiş olacak.”

Bir başka konuşmacı California Planlı Ebeveynlik Bağlı Kuruluşları CEO’su ve Başkanı Jodi Hicks ise “İnsanların kültürünü kadınlara nasıl davrandıklarına veya marjinal topluluklara nasıl davrandıklarına göre ölçersiniz. Hali hazırda bir devletin hamile kadınların veri tabanını toplamaya çalıştığı gibi şeyler görüyoruz, böylece onları suç haline getirmek veya zarar vermek için kullanabilirler. Tüm bir nesil için tüm değerlerimizin ve kültürümüzün çok farklı olacağından endişeleniyorum.”dedi. 

Üreme hakları aktivistleri, 2060 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde çoğunluk olacak olan beyaz olmayan kadınların en savunmasız olacağını savunuyor. 

2021’de 26 eyalette 106’dan fazla kürtaj kısıtlaması onaylanırken, Teksas yaklaşık altı hafta olan fetal kalp atışı tespit edildikten sonra kürtaj yasağı uyguluyor.