3 yaşındaki çocuğa nefes borusu nakledildi

3 yaşındaki çocuğa nefes borusu nakledildi

 

Illinois’te gerçekleştirilen ameliyatta, kök hücre yöntemiyle geliştirilen nefes borusu, 3 yaşındaki çocuğa nakledildi.


İsveç haber ajansı TT’de yer alan habere göre, geçen yıl İsveç’te Türk kızı Yeşim Çetir’e nefes borusu nakli yapan Prof. Dr. Paolo Macchiarini’nin başında bulunduğu ekip, bu kez Güney Koreli 3 yaşındaki Hannah Warren’a, kök hücre yöntemiyle nefes borusu nakli yaptı.

 

Warren’nin doğuştan çok dar olan ve gelişmeyen nefes borusu nedeniyle nedeniyle doğumundan itibaren hastanede kaldığı kaydedilen haberde, çocuğun tedavisi için Illinois eyaletinde bulunan hastaneye sevk edildiği belirtildi.

 

Dünyada nefes borusu nakli konusunda önemli cerrahlardan biri kabul edilen, İsveç Karolinska Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Paolo Macchiarini’nin muayene ettiği Warren’e, kendi kök hücresinden nefes borusu geliştirilmesine karar verildi.

 

Macchiarini’nin başkanlığındaki bir ekip tarafından bebeğin kök hücresinden geliştirilen yeni nefes borusu, 9 saat süren ameliyat ile nakledildi. Ameliyattan sonra bebeğin, yardım olmadan nefes almada, yemek yemede ve yutkunmada zorluk çektiği ancak bir süre sonra bunları da öğrendiği kaydedildi.

 

Çocuğun ameliyatı olmaması halinde, 6 yaşına kadar hayatını kaybedeceğini ifade eden Macchiarini, tedavinin  ABD’deki hastanede sürdüğünü ve durumunun düzelmeye başladığını bildirdi.

 

        

 

   Türk kızı Yeşim’in tedavisi devam ediyor  

 

        

 

Üniversite öğrencisi Yeşim Çetir (23) de İstanbul’daki ameliyatı sırasında boğazına takılan oksijen hortumlarının ucundaki metal parçacığın nefes borusuna zarar vermesi nedeniyle başlayan rahatsızlığı yüzünden, SGK tarafından İsveç’teki Karolinska Üniversitesine sevk edilmişti.

 

İsveç’teki tetkiklerinin ardından Yeşim Çetir’e de Prof. Dr. Paolo Macchiarini tarafından kök hücre yöntemiyle yeni nefes borusu nakli yapılmasına karar verilmiş, Çetir’den alınarak ABD’deki laboratuvara gönderilen kök hücreden, laboratuvar ortamında yeni nefes borusu geliştirilmişti. 2012 Ağustos ayında Karolinska Üniversitesinde Prof. Dr. Paolo Macchiarini tarafından gerçekleştirilen ameliyatla Yeşim Çetir’e yeni nefes borusu nakli yapılmıştı.


Öte yandan Çetir’in tedavisi, İsveç’teki hastanede devam ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.