16 yaşındaki Türk kızı askı taşımak için başvurduğu defilenin tasarımcısı oldu

16 yaşındaki Türk kızı askı taşımak için başvurduğu defilenin tasarımcısı oldu

16 Yaşındaki Zülal Çatal, Ortadoğu Amerika’nın en prestijli moda şovu olan WALK’a tasarımcı olarak kabul edildi. Aynı zamanda WALK Moda Şovu tarihteki en genç tasarımcı oldu.

Michigan’da yaşayan genç tasarımcı Zülal Çatal’a kendi hikayesini sorduk.

Çatal, Amerika’da doğmuş. 7.sınıfa kadar  Amerika’da, daha sonra 3 sene Türkiye’ de yaşamış ve ailesiyle Amerika’ya dönmüş. Çocukluğundan beri  kıyafet tasarımları çizme merakı lise 1. sınıfta Türkiye’deki resim öğretmeninin yeteneğini keşfedip cesaretlendirmesiyle farklı bir boyut kazanmış.
Amerika’ya tekrar taşındıktan sonra da tasarımlarını çizmeye devam eden Çatal, lise öğrenimini üstün başarı ile bir sene gibi çok kısa bir sürede bitirerek şehrindeki yüksekokulu (Lansing Community College) tam burslu olarak (okul masrafı,yol, kitap, yemek, ekstra özel dersler dahil) kazanmış.

Lansing Community Collage’ın en gözde öğrencisi olan Çatal okuldaki başarısıyla bursunu devam ettirmiş.

Çatal’ın çizimlerinden haberdar olan okul danışman öğretmeni bunu geliştirmesi için önerilerde bulunur. Ve Ortadoğu Amerika’nın en prestijli moda şovlarından biri olandan (WALK Fashion Show) bahseder. Moda dünyasını yakından görebilmesi için oraya gönüllü yardımcı olarak başvurmasını tavsiye eder.

zülal çatalŞovun organizatörlerine Detroit’te yapılacak şovda gönüllü çalışabilmek için email atar Çatal ve kendisinin de tasarımlar yaptığından bahseder.

Organizasyonun kurucusu Daishawn Franklin gönderdiği cevapta çizimlerini görmek istediğini söyler. Hemen yaptığı tasarımlarından örnekler gönderen Çatal, aldığı emaille gözlerine inanamaz.

Gönüllü elbise,askı taşımak için başvurduğu şova Amerika çapında 12 tasarımcıdan biri olarak kabul edildiğini öğrenir. Şova katılmak isteyen tasarımcı sayısı 500’dür bu arada. Okuduğu emaili önce yanlış anladığını düşünerek birkaç defa daha okur. Çatal bir de oldukça pahalı olan şova katılım ücretini yaşının küçüklüğünden dolayı almayacaklarını öğrenir.

Bir ay içinde 8 adet tasarımını diktirerek defileye hazırlaması gerektiğini öğrenen Çatal, Amerika’da iyi bir terzi bulmanın ve istediği kumaşlara ulaşabilmenin çok pahalıya mal olacağını bildiği için umutsuzluğa kapılır, bu teklifi reddetmek zorunda olduğunu düşünerek çok üzülür. Araştırarak bulduğu en ucuz terziyle anlaşır. Terzi bunu piyasa fiyatının çok altına yaptığını bu yüzden kalıplama ve kumaşı biçmeyi yapmayacağını belirtir.

“Terzim kötü bir yerde oturuyordu. Evi aslında içeri girilebilecek gibi bile değildi. Orada çalışıp eve döndüğümde bütün kıyafetlerimi kirli sepetine atıyordum. Bağımlılığı ve tutarsız davranışları vardı, iletişime geçmekte zorlanıyordum ama bütün şartlarını kabul etmek zorundaydım. Daha önce hiç dikiş dikmemiş hatta kumaş bile kesmemiştim. Ve şimdi defilede çıkacak kıyafetlerimi kendim biçmek zorundaydım. Sonuç istediğim gibi olmasa da 1 ay gibi bir sürede gece gündüz çalışarak defileye hazırlandım” diyen Çatal, 8 elbisesini podyuma çıkarır ve kendi de podyumda yürüyen en genç tasarımcı olur.

2-zl1
Walk Moda Şovu, içlerinde ünlü modacıların ve moda evlerinin de olduğu yaklaşık 2000 izleyicinin katıldığı şovlar düzenliyor.

Amerika genelinde şuana kadar 20 eyalette gerçekleşen şovlar tasarımcılar,moda evleri ve mankenlik ajanslarını buluşturma misyonunu üstleniyor.

Şuan işletme bölümünden mezun olmak üzere olan Çatal Amerika’nın en iyi modacılık okulu olan New York Parsons Moda Okulu’nda okuyabilmek için burs arayışlarına girdiğini ve ileride uluslararası bir moda şirketinin sahibi olma hayalinin peşinde yürüyeceğini belirtti.

Write a comment

1 Comment

  1. muhammet yalçınkaya December 27, 13:06

    vaay 😀 iyiymiş

Only registered users can comment.