NBA’in Türk yıldızı Kanter milli takıma hizmet etmek istiyor

NBA’in Türk yıldızı Kanter milli takıma hizmet etmek istiyor

Türk basketbolunun yetiştirip NBA’e armağan ettiği genç oyunculardan Enes Kanter, Oklahoma City Thunder (OKC) ile 4 yıllığına 70 milyon dolarlık kontrata imza atmasından sonra ilk defa konuştu. Son kontratıyla NBA’nin en prestijli oyuncuları arasında yer alan Kanter, Thunder’da şampiyonluk yüzüğünü takmak istediğini söyledi. Genç pivot, Thunder’ın şampiyonluğu omuzlayacak bir kadrosu olduğunu, şampiyonluğun kendilerine uzak olmadığını belirtti.

23 yaşındaki genç yetenek, Harun Erdanay’ın “Enes, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan özür dilemeli” açıklaması ve milli takıma neden seçilmediği ile ilgili sorulara yanıt verdi.

 

Gazetecilerin, “Öncelikle tarihi bir anlaşma ile Thunder’da oynamaya devam edeceksin. Hedeflerin neler?” sorusuna Kanter, şu cevabı verdi:

“OKC ile geçen trade (transfer) sezonundan sonra iyi bir uyum yakalamıştım. Takım arkadaşlarımın hem insani hem de profesyonel olgunlukları bana çok yardımcı olmuştu. Seyircisine zaten diyecek birşey bulamıyorum, çok ateşli, son ana kadar takımının yanında inançla duran coşkun bir taraftarı var. Tüm bunlar varken, yeni dönemim de bu dinamiklere göre şekilleneceğinden, hedef olarak takımım için, ateşli seyircimiz için oynamam ve onların coşkusuna ve desteğine layık olmaya çalışmam olacaktır.”

“OKLAHOMA’DA ŞAMPİYONLUĞU UZAK GÖRMÜYORUM”

Şampiyonluk yüzüğü ilgili bir soruya, “Neden olmasın. Bu zaferi omuzlayabilecek bir kadroya sahibiz. Sezon içinde beklenmedik sakatlıklar olmazsa, iyi bir motivasyon ve çalışmayla şampiyonluğu kendimize hiç uzak görmüyorum” cevabını veren Kanter, en çok kazanan Türk sporcu olmasına ilişkin ise, “Milletim, inandığım değerlerim adına gurur verici ve ağır bir sorumluluk benim için. Bu başarı bana ait gibi gözükse de bunlar beni yetiştiren ve bana maddi manevi desteğini esirgemeyen Türkiyemize ait” diye konuştu.

Enes Kanter, gazetecilerin, “Türkiye’de değerin bilinmezken NBA’nin gözdesi oldun. Bu konuda ne söylersin?” şeklindeki sorusuna, “Estağfirullah. Bu biz milli sporcuları değerlendiren makamkara sorulacak bir soru. Bırakayım onlar cevap versinler. Takdir önce Allah’ın sonra da değerli Türkiyemizindir” cevabını verdi.

“2013 VE 2014’TE MİLLİ TAKIMA ÇAĞRILDIĞIM HALDE GELMEMEM TAMAMEN ÇARPITMA VE YALAN”

Mili takıma çağrılmamasına değinen Kanter, “Kadro dışı bırakıldığım açıklandıktan sonra konu ile ilgili hissiyatlarımı açıkça ifade etmiştim. Öne sürülen gerekçelerin basit ve tatmin edici olmadığını söylemiştim. Hatta meselenin asıl sebebinin ‘siyasi görüşüm ve inandığım değerler’den oluştuğunu da net bir şekilde ifade etmiştim. Söylediklerimin arkasındayım ve söylediklerimi hissi patlama değil, realitelerin ifadesi olduğunu bir daha söylemek istiyorum. 3 senedir çağrıldığım ve gitmediğim, geçen sene bana ulaşmak istemelerine rağmen benimle görüşememiş olmaları çok komik gerekçeler. Tüm bunlar dünya etik ve spor standartlarında yeri olmayan şeyler. Öncelikle öne sürülen nedenlerin doğru olmadığını tekrar ispatlarıyla açıklamak istiyorum. 3 yıl önce çağrıldığım halde gitmeme sebebini açıklamıştım. O zaman milli takımda sorun yaşadığım birkaç insan ile ilgili olan bir problemdi. O vakit yaptığım davranıştan dolayı da defalarca özür dilemiştim. Hatta en son kadro dışı bırakılmamın ardından da yine özür diledim. Ancak 2013 ve 2014’te milli takıma çağrıldığım halde gelmemem tamamen çarpıtma ve yalandır. 2013’te çok ciddi bir omuz ameliyatı geçirdim. Omuzum çıkmıştı ve oynamaya elverişi değildim. Haziran 2014’te dizimden ameliyat oldum. Hatta o yaz bütün ibadetlerimi oturarak yapmak zorunda kalmıştım. Gerçek buyken ben nasıl sahada top koşturabilirim. Bundan dolayı gidemedim. Ancak bu da çarpıtıldı” ifadelerini kullandı.

“A Milli Basketbol Başantrenörü Ergin Ataman’ın 2014 yazında seninle görüşmek istediği ama senin onunla görüşmediğin söylendi. Doğru mu?” şeklindeki bir soruya Kanter, “Sayın Ataman’ın 2014 yazında benimle görüşmek istemesine rağmen görüşemediğim ve bu konuda isteksiz olduğum için milli takıma çağrılmadığım ifadesi gerçeği ifade etmiyor. Programımın yoğunluğundan dolayı görüşemedim kendisiyle, ancak hem kendisine hem de diğer federasyon yetkililerine, Barbaros Akkaş ve Harun Erdenay’a da 2015 kadrosuna geleceğimi ifade ettim. Kendileriyle her zaman yakın irtibattaydım. Benimle görüşülmediği veya onların görüşme taleplerine sıcak bakmadığım sadece demagojidir” cevabını verdi.

“MİLLİ TAKIMDA OLMAK İSTEDİĞİMİ DEFALARCA İFADE ETTİM”

Enes Kanter,  “Harun Erdenay bir TV’de kadroya alınmama sebebinin siyasi görüşlerin olmadığı, Ergin hoca ile 2014 yazında görüşmediğinden kaynaklandığını söyledi. Bununla ilgili ne diyeceksin?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Sayın Erdenay, kadroya alımadığımın açıklamasından kısa süre sonra Lig TV’de bunu söyledi. Ergin hoca ile görüşmemem (!) nedeniyle kadroya alınmadığımı, Ergin hocanın zaten buna o sene 2014 yazında karar verdiğini ve meselenin siyasi görüşlerimden kaynaklanmadığını anlatmaya çalıştı. Ancak bunun da gerçeği yansıtmadığını üzülerek söylemek istiyorum. Çünkü 2014 yazından bugüne kadar hem Erdenay hem de Barbaros Akkaş ile defalarca görüştüm. Erdenay ile en az 2-3 defa telefonda görüştüm. Menajerim ile de çok yakından görüşürler ve her defasında 2015’te kadroya geleceğimi ifade ettim. Hatta Akkaş benimle görüşmek için Chicago’daki maçıma geldi (sanırım Mart 2015). Maç sonrası tribünlerde görüştüm kendisiyle. Hatta onu o gece yemeğe davet ettim. 2 saat kadar başbaşa görüştük. O görüşmede marka menajerim de vardı. Barbaros bey çıkıp bunu inkar etmek isterse kendi bileceği birşey. Ama o yemekte sadece milli takım meselesini görüştük. Kendisine takımda olmak istediğimi defalarca ifade ettim. Bunu dün gibi hatırlıyor olması lazım. Hatta attığım twittlerden de bahsetti ve bana daha az siyasi olmam gerektiğini tavsiye etti. Ben de marka menajerim de milli takım ve basketbol konuşulduğunda meselenin benim profesyonel yeterliliğim olması gerektiği, siyasi ve diğer görüşlerimin benim özel hayatım ile ilgili olduğunu söyledik. Kendisi de bize hak verdi. Ancak o toplantıda gördük ki Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), benim siyasi görüşlerimden ciddi manada rahatsız.”

“SPORCUNUN NASIL DÜŞÜNECEĞİNE VE YAŞAYACAĞINA TBF KARAR VEREMEZ”

“O yemekten birkaç ay sonra Nisan veya Mayıs 2015’te Barbaros Akkaş, Spor Bakanlığı temsilcileriyle, sanırım başka bir sebep için, tekrar Chicago’ya ziyaret gelmişlerdi. Onlar geldiklerinde ben orada olmadığım için görüşemedim. Ama menajerlerime attığım twitlerden duyulan rahatsızlıkları dile getirmişler. Türkiye’dekilerin bu konuda ciddi rahatsız olduklarını söylemişler. Bu yaklaşımlar çok gereksiz ve yakışıksız. Bir sporcunun nasıl düşüneceğine, nasıl hayat yaşayacağına TBF yetkilileri veya ülkeyi yönetenler karar veremezler. Bu benim özel hayatımdır. İstediğim gibi düşünür, bunları ifade ederim. Onlara düşen benim profesyonel bir basketbolcu olarak milli takımda oynayabilme liyakatimdir. Gerisi demagoji ve gereksiz işlerdir.”

“HOCAEFENDİ’Yİ SEVDİĞİMİ İFADE EDERKEN HİÇBİR ENDİŞE DUYMUYORUM”

Twitter ve Facebook üzerinden Hizmet Hareketi’ne yakınlığını rahatça ifade etmesi sebebiyle endişeleri olup olmadığının sorulması üzerine Kanter, şunları söyledi:

“Bir insan inandığı realiteleri ifade etmekten çekiniyorsa, bu ne o insanın eksikliğindendir, ne de inandığı değerlerin yanlışlığındandır. Bu ancak sistemin bozuklugundandır ve geriliğindendir. Korku imparatorluğu kurmak isteyenlerin ayıbıdır bu. Zaten ben Hocaefendi’yi sevdiğimi ifade ederken hiçbir endişe de duymuyorum. Neden olsun ki!? Hocaefendi bugün tüm dünyada takdirle anılan bir İslam alimidir. Hem Türkiye olarak, hem de İslam alemi olarak gururla örnek olarak gösterebilecegimiz bir şahsiyet. Onun ne yanlışını ne ayıbını görmüşler ki, onunla anılmanın yanlış olduğunu ifade ediyorlar. Ben Hocaefendi’nin kendi tabiriyle ‘Ben sizi utandıracak birşey yapmadım’ sözüne en canı gönülden inanıyorum ve onun daha çok insana anlatılması gerektiğine inanıyorum. Sonuçta bu hareket kendisinin egosu için değil. O sadece Allah, Peygamber anlatıyor ve İslami değerlerin tekrardan canlanması için uğraşıyor. Hayatını buna adamış ve bunu ispatlamış. Şimdilerde dünyanın 170 ülkesinde bu inandığı değerlerin bayraklandığını görüyoruz. O yüzden Hocaefendi’yi anlamak, anlatmak ve önünü açmak, onun ifade etmeye çalıştığı değerleri anlamak, anlatmak ve önünü açmak demektir. Ne şimdi ne de gelecekte inandığım değerleri ifade etmekten çekinmeyeceğim, utanmayacağım. İnsan sadece utanılacak birşey yaptığı zaman utanır. Bunların hiçbirisinde utanılacak birşey yok. Ancak bunları eksiklik yanlış gibi görenler utanmalıdırlar.”

“(CUMHURBAŞKANI’NDAN) ÖZÜR DİLENECEK BİRŞEY YAPTIĞIMA İNANMIYORUM”

Gazetecilerin, “Birkaç gün önce Twitter’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Harun Erdenay ve Hidayet Türkoğlu’nun yer aldığı bir grup fotoğrafı paylaştın. Twittin arından Harun Erdenay senin için ‘Hemen Türk halkından ve Cumhurbaşkanımızdan özür dilemeli’ dedi. Bununla ilgili neler söylemek istersin?” sorusuna Kanter şu cevabı verdi:

“Özür dilenecek birşey yaptığıma inanmıyorum. Orada anlatmak istediğim çok açık. Son 2 senedir Hizmet Hareketi’nin üzerine bir nefret kampanyası başlatanların beni de hedef aldığını ve milli takımda oynama liyakatim olmasına rağmen alınmama sebebinin bu olduğunu önceden de ifade etmiştim. Tüm bu realiteyi bir resime sığdıran bir kare gördüğümde paylaşmak istedim. Resimdeki sporcuların hiç birisine şahsi bir saldırı veya rencide edici bir ifade kullanmadım. Yapılanın yanlış olduğunu ve yaptıklarından dolayı Allah’ın ıslah etmesi temennisinde bulundum. Yaptıkları yanlışa dua ile mukabelede bulunduğum için teşekkür etmeleri gerekir, ki umuyorum birgün yaptıklarının yanlış olduğunu anlayacaklardır. Ben dün de bugün de yarın da resimdeki sporcularla hep görüştüm ve görüşürüm de. Kimsenin şahsına karşı bir husumetim ve kastım yoktur, olmaz da. Siyasi baskı ve kendi ifadeleriyle ‘cadı avı’ bittiğinde, toz duman ortadan kalktığında, bu insanlar yine benimle görüşecekler ve beraber çalışacağız. O yüzden ben onların şahıslarını hedef almadığım gibi, onların da meseleyi şahsıma çevirmemelerini temenni ediyorum.”

“HEPSİNİN GEÇECEĞİNE İNANIYORUM, ZAMAN GEREKLİ”

Kanter, NBA’de parlayan bir pivot olarak bir gün milli formayı giyip giymeyeceğinin sorulması üzerine, “İnsan küs olduğu kişiyle barışır, ben milli takıma hiç küsmedim ki, fırsatını bulunca barışayım. Milli takımımıza küsmem söz konusu olamayacağı gibi, böyle bir barışma da söz konusu değil; ancak geçmişte farklı tecrübeler yaşadık ve en son milli takım kadrosuna davet edilmemem olayı üzerine teknik heyetin ve federasyonun yanlış karar verdiğini düşünüyorum. Bunların sebeplerini de birçok ortamda önceden ifade etmiştim. Hepsinin geçeceğine inanıyorum, sadece zaman gerekli diye düşünüyorum. Yaşanan sorunların en güzel ilacının zaman olduğunu biliyor ve sabırla ortamın normale dönmesini bekliyorum. Ümidim o ki, seneye bu sorunlar yaşanmaz ve elimden alınan milletimize hizmet etme fırsatım tekrar verilir” şeklinde konuştu.

2015 FIBA Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda mücadele edecek A Milli takımdaki arkadaşlarına mesaj gönderen Kanter, “Milli takım kadrosunda yetenekli arkadaşlarımız var. İnanıyorum ki ben olsam da olmasam da turnuvadan başarılı bir şekilde dönecekler. Ben burada kendi şahsım için mücadele etmiyorum zaten. Asıl amacım milli takımımızın daha başarılı olması. Turnuvadan başarılı dönmelerini temenni ediyorum. İnşallah ülkemize önemli başarılar kazandırırlar” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.