Londra Pekin’in gölgesinde kalır mı?

Londra Pekin’in gölgesinde kalır mı?

İngiltere’nin başkenti Londra’da bugün olimpiyat meşalesinin yakılması ile resmen başlayacak olan Londra 2012 Yaz Olimpiyat Oyunları, Çin’de dört yıl önce düzenlenen aynı organizasyonun gölgesinde kalacak mı? Londra’ya gönderdiği sporcu sayısı ile rekor kıran Türkiye, bu defa altın madalya alma umudunu gerçekleştirebilecek mi? 17 gün sürecek olan Yaz Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenini bir milyar kişi izleyecek.

İngiltere devletinin son aylarda iyiden iyiye artan olimpiyat hazırlıkları artık tamamlandı. Amerika’nın Cumhuriyetçi Parti’sinin başkan adayı Mitt Romney’in yetersiz gördüğü Londra’daki olimpiyat çalışmaları gerçekten de öyle mi? Başta BBC olmak üzere İngiltere basını bu soruya kesinlikle hayır cevabı veren yayınlar yapıyor. Ancak Londra’nın kalabalığı, havalimanlarındaki aşırı yoğunluk, bazı kamu dairelerindeki işçi grevleri ve ekonomik sıkıntılar gölgesinde başlayacak olan 2012 Yaz Olimpiyatı Oyunları’nın nasıl olacağına dair endişeler bugün cevabını bulacak.

Tüm dünyadan gelen sporcuların büyük çekişmesine sahne olacak olan olimpiyatlar 17 gün devam edecek. Bugün New York saati ile 16:00 TSİ ile ise 23.00’de resmen başlayacak olan Londra 2012 Yaz Olimpiyat Oyunları görkemli bir açılış hazırlığında.  Sanat direktörlüğünü 8 dalda Oscar kazanan “Slumdog Milyoner” filminin yönetmeni Danny Boyle’un yaptığı açılış töreninde, Olimpiyat Stadı’nın içine koyun, at, inek, keçi, ördek, kaz, tavuk gibi çiftlik hayvanlarının yer alacağı örnek bir İngiliz köyü inşa edilecek.

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişinin izlemesinin beklendiği açılış töreninde 10 bin gönüllü görev yapacak. 27 milyon sterlin harcanarak hazırlanan törende, efsanevi müzik grubu Beatles’in üyesi Paul McCartney’nin de aralarında bulunduğu ünlü sanatçılar sahne alacak.

TÜRKİYE SPORCU SAYISINDA İLK DEFA DALYA YAPTI

Son yıllarda pek de alışık olmadığımız branşlarda elde edilen başarılarla iyi yolda olduğunu gösteren Türkiye, 19.olimpiyatlarında tarihinde en kalabalık kafileyle mücadele edecek.

Bir önceki olimpiyat Pekin’de 68 sporcu ile en kalabalık kafileye ulaşan Türkiye, Londra’da bu sayıyı 100’ün üzerine taşıdı. 114 sporcu olimpiyat için konulan barajları geçerek Londra bileti aldı.

EN GENCİ HAZAL SARIKAYA

2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek 114 Türk sporcu içinde en genci yüzücü Hazal Sarıkaya, en yaşlısı ise atıcı Yusuf Dikeç oldu. Yüzmede 100 metre sırtüstünde yarışacak Hazal Sarıkaya 16 yaşında olimpiyatta mücadele etme hakkı kazanırken, atıcılıkta Türkiye’yi temsil edecek Yusuf Dikeç ise 39 yaşında Londra’da madalya için ter dökecek. Atlet Bahar Doğan 38 yaşında Londra’ya gitme hakkı kazanırken, olimpiyatlarda 6. kez mücadele edecek yüzücü Derya Büyükuncu, güreşçi Nazmi Avluca ve disk atma sporcusu Ercüment Olgundeniz, 36 yaşla milli takımın deneyimli sporcuları arasında yer aldı.

REKOR DERYA BÜYÜKUNCU

Milli yüzücü Derya Büyükuncu sadece Türkiye’de değil dünyada kırılması zor bir rekorun sahibi olarak Londra’ya gidecek. 16 yaşında ilk olimpiyat heyecanını yaşayan Büyükuncu, 36 yaşında 200 metre sırtüstünde 6. kez olimpiyat oyunlarında mücadele eden ilk yüzücü unvanını eline geçirdi.

EN KALABALIK ATLETİZM

Londra’ya en fazla sporcu götürmeyi başaran federasyon atletizm oldu. 33 sporcusu olimpiyat vizesi alan atletizmi, 13 sporcuyla güreş, 12’şer sporcuyla basketbol ve voleybol izledi. Oyunlarda halter 9, boks ve yüzme 6’şar, atıcılık ve yelken 5’er, bisiklet ve tekvando 3’er, Judo ve masa tenisi 2’şer, badminton, okçuluk ve cimnastik de 1’er sporcuyla mücadele edecek.

TÜRKİYE 29. SIRADA

Türkiye ise bugüne dek katıldığı 20 olimpiyatta topladığı 37 altın, 23 gümüş ve 22 bronz olmak üzere toplam 82 madalyayla, 29. sırada yer alıyor. Oyunlarda şimdiye dek madalya kazanan ülke sayısı 135 olurken, bunların 90’ı ise altın madalya almayı başardı. ABD, şimdiye dek 3’ü kendi ülkesinde olmak üzere 29 olimpiyatın 14’ünde madalya tablosunda ilk sırada yer almayı başararak, ayrı bir rekora da imza attı.
Amerika şimdiye dek düzenlenen yaz olimpiyatlarında topladığı 934 altın madalyayla, oyunlarda tüm zamanların genel madalya tablosunda birinci durumda bulunuyor.

Londra olimpiyatlarının bir başka ilki kadın sporcularımızın, erkekleri geride bırakması olacak. Bugüne kadar tüm olimpiyatlarda erkekler, kadın sporculara sayıca üstünlük kurarken, Londra’da bu durum tamamen tersine döndü.
114 sporcunun olimpiyat biletini cebine koyduğu kafilede 66 kadın sporcu yer alacak. Erkek sporcuların sayısı ise 48’de kaldı. Kafilenin en kalabalık federasyonu olma unvanını eline geçiren atletizmde 25 bayan atlete karşılık sadece 8 erkek sporcu Londra’ya gitmeye hak kazandı. Badminton, cimnastik, okçulukta Türkiye’yi bayan sporcular temsil ederken, 16 branş arasında kadın sporcusuz sadece bisiklet ve boksta yarışılacak.

16 BRANŞTA VARIZ

Pekin’de 12 branşta temsilci gönderdiğimiz olimpiyatlarda bu kez 16 farklı dalda mücadele edilecek. Güreş, halter, boks, atletizm gibi branşların yanısıra Londra’da ilk kez “biz de varız” diyeceğimiz dallar olacak.
Takım sporlarında 52 yıllık hasreti dindiren voleybol ve basketbol kadın takımlarımızın yanısıra, badminton, atletizmde 4×400 bayrak, bayan güreş ile cimnastikte ilk kez olimpiyatlarda varlık göstereceğiz. Atıcılık, bisiklet, judo, okçuluk, masa tenisi, tekvando, yelken ve yüzme de Londra’da yarışacağımız diğer branşlar.

OLİMPİYAT TARİHİNDEN İLGİNÇ ANEKTODLAR

Londra’nın üçüncü kez ev sahipliği yapacağı olimpiyat oyunlarında (1908, 1948), tarih boyunca birçok ilginç olay yaşandı. Diskalifiye olaylarından, altın madalya hikayelerine, olimpiyat oyunları için yapılan harcamalar ve hazırlıklara kadar tarihte olimpiyat oyunlarında yaşanan bazı ilginç olaylar şöyle:

– 1928 yılındaki Amsterdam Olimpiyat Oyunlarında, Avustralyalı kürekçi Henry Pearce, çeyrek finalde yarışırken kayığını durdurarak, nehirden geçmekte olan ördek sürüsüne yol verdi. Pearce duraksamasına karşın, altın madalyayı ülkesine götürmeyi başardı.

– 1904 yılında Amerikalı maraton koşucusu Fred Lorz, St Louis’de yapılan oyunlarda yarışın büyük bir bölümünü arabaya binerek tamamladığı ortaya çıkınca diskalifiye oldu.

– Tarzan filmleriyle bilinen ve 12 Tarzan filminde oynayan ABD’li aktör Johnny Weismuller, 1924 ve 1928 olimpiyat oyunlarında yüzmede beş altın madalya kazandı.

– Uçan hedef atıcılığında, 1900 yılındaki olimpiyat oyunlarında “kilden güvercin” yerine gerçek güvercinler kullanıldı ve 300 güvercin öldürüldü.

– 1948 yılındaki Londra Olimpiyat Oyunları’nda kötü hava koşulları nedeniyle, oyunlar akşam karanlığına sarkınca, araba farlarıyla mücadelelerin yapıldığı alanlar aydınlatıldı.

– Antik Yunan döneminde Olympia’da atletler, çıplak olarak müsabakalara katılırdı.

– Siyahi atletler olimpiyatlarda 1960 yılına kadar maraton koşusunu kazanamadı. Maraton kazanan ilk siyahi atlet 1960 yılında Etiyopyalı Abebe Bikila oldu.

– 1904 Paris Olimpiyat Oyunları’nda, kazanan atletlere madalya yerine tablo hediye edildi. Fransızlar tabloların, madalyadan daha değerli olduğunu savundu.

– Televizyondan yayımlanan ilk olimpiyat oyunları, 1936’daki Berlin oyunları oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.