Japonya, 2020 Olimpiyatları için rüşvet iddialarını araştıracak

Japonya, 2020 Olimpiyatları için rüşvet iddialarını araştıracak

Japonya Olimpiyat Komitesi, 2020 Olimpiyatları’nın Tokyo’da yapılabilmesi İstanbul’un da mücadele ettiği yarışta yaklaşık 2 milyon dolar rüşvet verildiği iddialarını araştıracağını açıkladı.

Tokyo, 2013 yazında yapılan yarışta İstanbul ve Madrid’e karşı üstünlük sağlamış, 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı.

Fransa’da savcılar, iddialarla ilgili hali hazırda bir soruşturma yürütüyor.

İddialar ilk olarak İngiliz Guardian gazetesi tarafından geçen hafta gündeme getirilmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, yaklaşık 2 milyon doların, rüşvet skandalı sonrası istifa eden eski Uluslararası Atletizm Federasyonu Başkanı (IAAF) Lamine Diack’ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı bir hesaba aktarıldığı iddia ediliyor.

Lamine Diack daha önce rüşvet karşılığında Rus atletlerin müsabakalarda doping yapmasına göz yumduğunu itiraf etmişti.

1999-2013 yılları arasında IOC üyesi de olan Diack, 2014’te onursal üye yapılmış, 1 milyon Euro’dan fazla rüşvet aldığını kabul etmesinin ardından Kasım ayında istifa etmişti.

Hakkında birçok suçlama olan Papa Massata Diack ise geçmişte danışman olarak IAAF’e işe alınmıştı.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın (WADA) görevlendirdiği bağımsız komisyonun hazırladığı raporda, Lamine Diack’ın oğulları Papa Massata Diack ve Khalil Diack’ın, doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men cezası alan 2012 Londra Olimpiyatları şampiyonu Aslı Çakır Alptekin’den, test sonuçlarının üstünü örtmek için önce 650 bin, sonra da 350 bin euro rüşvet istedikleri de belirtilmişti.

Papa Massata Diack’ın ödemenin yapıldığı hesabın ait olduğu Black Tidings şirketinin sahibi Singapurlu Ian Tang Hong Han’la bağlantılı olduğu belirtiliyor.
İstanbul ikinci olmuştu
Guardian’ın haberi ardından Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi ilk açıklamasında, suçlamalardan haberi olmadığını belirtmişti.

Ancak daha sonra Komite, suçlamaların araştırılmasına karar verdi.

Konuyla ilgili Palamentoda milletvekilleri tarafından sorgulanan Komite Başkanı Tsunekazu Takeda, “Bir soruşturma ekibinin kurulup çalışmaya başlamasına karar verdik. Ekipte dışarıdan avukatlar da yer alacak. Ekip, danışmanların sözleşmesinde yasadışılık olup olmayacağını inceleyecek” dedi.

2013’te Arjantin’de yapılan oylama şöyle sonuçlanmıştı:
1. tur

  • Tokyo: 42
  • İstanbul: 26
  • Madrid: 26

Ekstra oylama

  • İstanbul: 49
  • Madrid: 45

Final oylaması

  • Tokyo: 60
  • İstanbul: 36
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.