Futbolda devrim; ‘gol çizgisi’ teknolojisi geliyor

Futbolda devrim; ‘gol çizgisi’ teknolojisi geliyor

1966’da İngiltere ile Almanya arasında oyanan Dünya Futbol Şampiyonası final maçının uzatmalarında topun çizgiyi geçtiğine hükmeden yan hakem Tevfik Behmadov, tarihin en tartışmalı kararına da imza atmıştı. Daha sonra ekranlardan izlenen görüntülerde topun kale çizgisini geçmediği anlaşıldı ancak hakemin kararı Almanya’nın Dünya Şampiyonluğu’nu kaybetmesine neden olmuştu bir kere. Şimdi, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), 2014’de Brezilya’da yapılacak olan Dünya Futbol Şampiyonası’nda ilk kez gol çizgisi teknolosinin kullanılması kararını alarak resmileştirdi. UEFA ise bu karara karşı olduğunu açıkladı.

FIFA tarafından yapılan basın açıklamasında “Gol Çizgisi Tekonolojisi“ (GLT)‘nin Brezilya’daki 2013 Konfederasyon Kupası ve 2014’teki Dünya Futbol Şampiyonası’nda hayata geçirilip, maçların oynanacağı tüm stadyumlara söz konusu sistemin kurulmasının planlandığı bildirildi.

FIFA’nın futbolda devrim olarak allandırılan bu kararının ardında 2012 yılının aralık ayında Japonya’da yapılan Kulüpler Dünya Kupası’nda denenen sistemin başarılı olmasının yattığı belirtiliyor. Stadyumlarda hangi teknolojinin kullanılacağı ise nisan ayı başında yapılacak toplantı sonunda karara bağlanılacağı da FIFA tarafından kaydedildi. Bugüne kadar “GoalRef“ ve “Hawk-Eye“ olmak üzere iki teknolojiye lisans veren FIFA, yeni firmalardan da teklif almaya hazır olduklarına dikkat çekildi.

“GoalRef“ topa çip yerleştirilmesi esasına dayanırken, “Hawk-Eye“ tenis sporundan âşina olunan “kamera sistemi” esasına göre çalışıyor.

UEFA FUTBOLDA TEKNOLOJİYE KARŞI

UEFA Başkanı Michel Platini daha önce yaptığı bir açıklamada, “Futbolda teknolojinin kullanımına her zaman karşı oldum. Bu nedenle Avrupa’daki turnuvalarda gol çizgisi teknolojisi olmayacak“ demişti.

Platini’nin gol çizgisi teknolojisine karşı çıkmasında futbol estetiğinden daha çok bu işin maliyeti olduğu ileri sürülüyor. Nitekim Platini, “Şampiyonlar Ligi ya da UEFA Avrupa Ligi’nde bu teknolojiyi uygulamaya kalksak toplam 78 stadyum için ilk aşamada 32 milyon euro harcamamız gerekecek” diyerek işin maddi külfetine dikkat çekmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.