FIFA Başkanı’na soruşturma

FIFA Başkanı’na soruşturma

İsviçre Başsavcılığı, FIFA Başkanı Sepp Blatter hakkında kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını açıkladı. Suçlamalar arasında yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma var.

Ayrıca Blatter’ın 2011’de UEFA Başkanı Michel Platini’ye FIFA kasasından 1999-2002 arası yapılan işler karşılığı olduğu iddia edilen 2,05 milyon dolar ABD Doları kayıt dışı ödeme yaptığı belirlendi. 2016 seçimlerinde FIFA başkanlığının en güçlü adayı olarak görülen Platini’nin de soruşturma kapsamında ifadesine başvurulacak.

İsviçreli yetkililer Blatter’in evinde ve ofisinde de arama yaptı. Bulunan belge ve bilgisayar verilerine el konuldu.

Beşinci kez başkan seçilmesinin ardından yolsuzluk iddiaları ve ABD’de hakkında açılan soruşturmalar üzerine 4 gün sonra görevi bırakan Blatter, FIFA’nın 8. başkanıydı.

FIFA’nın toplantısında seçim tarihi belli oldu. 26 Şubat 2016’da FIFA’nın yeni başkanı belli olacak. Sepp Blatter yolsuzluk iddialarının ardından görevinden istifa etmişti.

2016’da aday olmayacağını açıklayan Blatter, 1998 yılından beri FIFA’da başkanlık görevini yürütüyordu. İsviçreli futbol adamı, beşinci dönemi için Ürdün Prensi Ali Bin Al Hüseyin ile yarışmıştı.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Genel Sekreteri Jerome Valcke de, yolsuzluk soruşturmasında FIFA Etik Komitesi tarafından görevinden alınmıştı.

ABD’de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA’nın üst düzey yöneticileri, rüşvet aldığı ve kara para aklandığı gerekçesiyle 27 Mayıs’ta Zürih’te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Blatter, 29 Mayıs’ta düzenlenen kongrede 5. kez FIFA başkanlığına seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da Blatter, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

ABD’deki davanın iddianamesinde adı geçen FIFA yetkilileri, 1991 yılından bu yana yapılan uluslararası futbol organizasyonlarını ve önümüzdeki yıllarda düzenlenecek bazı organizasyonları kirletmekle suçlanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.