Yüksek Mahkeme, Texas’ta ‘seçmen kimliği’ şartını onayladı

Yüksek Mahkeme, Texas’ta ‘seçmen kimliği’ şartını onayladı

Texas’ta Vali Rick Perry’nin imzasıyla yürürlüğe giren ancak federal bölge mahkemesi tarafından durdurulan ‘oy kullanımında seçmen kimliği şartı’na Yüksek Mahkeme’den onay geldi.

Yasa, federal bölge mahkemesi tarafından, seçmenler arasında ayrımcılığa yol açacağı gerekçesiyle geçtiğimiz hafta durdurulmuştu. Yüksek Mahkeme ise bugün yaptığı açıklamada, yasanın anayasaya uygun olduğuna karar verdiğini açıkladı. Kararın Yüksek Mahkeme’nin üyesinden 9 üyesinden 6’sının onayıyla alındığı belirtildi.

Yasa, kasım ayında yapılacak ara seçimlerde Texas’ta yaşayanların oy vermeden önce fotoğraflı kimlik ibraz etmesini zorunlu kılıyor. Yasaya, birçok göçmen hakları savunucusuyla sivil toplum örgütü karşı çıkmıştı.

Texas’ta 600 bin seçmenin kimlik ibrazında bulunamayacağı tahmin ediliyor. Bu da eyalet genelinde seçimlere katılımın önceki dönemlere oranla daha az olacağı anlamına geliyor.

Yasaya Demokratlar karşı çıkarken Cumhuriyetçiler destekliyor. Latin Amerikalılar ve Afro-Amerikalıların seçmen kimliği veya fotoğraflı kimlik ibrazlarının diğer etnik kökenlerden gelenlere oranla daha düşük olduğu biliniyor. Bu da Demokrat Partililierin en çok oy aldığı kitlenin sandıktan uzaklaştırılması anlamına geliyor.

Texas’ta pazartesi gününden itibaren seçmenler sandığa giderek oy kullanabilecek. Ara seçimler ABD genelinde 4 Kasım’da yapılacak. Ancak Texas eyaletinin kendi iç hukukuna göre seçmenlerin normal seçim gününden önce sandığa gitmesine izin veriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.