WSJ: Türkiye ve ABD askeri üsler konusunda anlaşmaya yakın

WSJ: Türkiye ve ABD askeri üsler konusunda anlaşmaya yakın

Wall Street Journal gazetesi Türkiye ile ABD arasında IŞİD ile mücadelede askeri üslerin kullanımı konusunda fikir ayrılıkların azaldığını ve iki ülkenin anlaşmaya yakın olduğunu iddia etti.

Türk ve Amerikan yetkililere dayandırılan haberde, görüşmelerde koalisyon güçleri ve mülteciler için sığınak olacağı ve Esad rejimine ait uçakların uzak tutulacağı bir güvenli bölge oluşturulması ele alınıyor. Eğer anlaşma sağlanırsa ABD ve koalisyon güçleri söz konusu güvenli bölgeyi ve Türkiye’den sınırı geçen muhalifleri saldırılara karşı korumak amacıyla İncirlik ve diğer Türk üslerini kullanabilecek.

Habere göre Türkiye Suriye’nin üçte birini kapsayan çok geniş bir uçuşa yasak bölge teklifi sundu ancak Obama yönetimi bu fikre Esad rejimine karşı savaşa başlatmak manasına gelebilecek istilacı bir eylem olacağı gerekçesiyle olumlu yaklaşmadı. Ankara’nın sınırda güvenli bölge oluşturulması talebinin bir diğer gerekçesi ise Türkiye’de eğitilen muhaliflerin ve muhaliflere destek amaçlı kullanılan hatların korunmasını sağlayacağı fikri olduğu belirtildi.

Amerikalı yetkililere göre uçuşa yasak bölge yerine sınırda dar bir güvenli bölge kurulursa Suriye hava savunma sistemini devre dışı bırakacak herhangi bir saldırıya gerek kalmayacak. Bunun yerine ABD ve koalisyon güçlerince Esed rejimine güvenli bölgeden uzak durması şeklindeki basit bir uyarı yeterli olacak. Aksi takdirde misilleme tehdidinde bulunulacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.