Vali Christie kurultayın ana konuşmacısı

Vali Christie kurultayın ana konuşmacısı

Cumhuriyetçi Parti’nin bu ayın sonunda Florida eyaletinin Tampa şehrinde yapacağı ulusal kurultayında ana konuşmacısı olarak New Jersey Valisi  Chris Christie’nin olacağı açıklandı.

Bir ara ismi başkan yardımcısı olarak da geçen Christie, yine başkan aday adaylıkları için de adı sık sık zikredilenler arasındaydı. Massachusetts eski valisi ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney’i geçen yılın sonbaharında desteklediğini açıklayan Christie’ye bu onurun verilmesindeki asıl neden, New Jersey eyaletinde göstermiş olduğu başarılı yönetim. Christie, gerek bütçe açığı ile mücadelede gerek sosyal programların işletilmesinde ve gerekse Demokrat Parti’nin kontrolünde olan eyalet Kongresi ile başarılı çalışması ile takdir toplayan birisi.   

USA Today gazetesine mülakat veren Christie, ‘‘Açık konuşacağım, her kim iktidara gelecek olursa olsun ülkenin mevcut içinde bulunduğu sorunu (ekonomik) çözmek o kadar kolay bir iş olamayacak’’ dedi. Kurultay konuşmasında ekonomik kriz ile mücadelede kendisinin New Jersey’de edindiği tecrübeyi paylaşacağını aktaran Christie, Amerikan halkının meseleyi kafalarında sağlıklı bir yere oturtup seçecekleri adayı ona göre belirlemeleri gerektiğini dile getirdi.

ANA KONUŞMACI OLMAK HER SİYASİNİN RÜYASI

Amerika’da partilerin kurultayında ana konuşmacı olmak başkan yardımcısı ilan edilmekten sonra en büyük siyasi prestij olarak görülüyor. Başkan Barack Obama’da ulusal alanda ilk defa dikkatleri üzerine 2004 yılındaki Demokrat Parti’nin Massachusetts’de yaptığı kurultayında ana konuşmacı olarak seçilmesi ile elde etmişti. Obama burada yaptığ etkili konuşma ile önce Illinois senatörü kurultaydan dört yıl sonra ise başkan seçilmeyi başarmıştı.

Vali Christie de büyük bir aksilik çıkmadıkça siyasi geleceği parlak görülen isimler arasında. Christie, valilikte gösterdiği başarı ile kendisine parti içinde ciddi taraftar toplamayı başarmış durumda.  Romney’in bu yıl seçimleri kaybetmesi durumunda 2016 yılı için Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan aday adayları içinde Christie en öne çıkan isimler arasında. 49 yaşındaki eski savcı, 2016’da aday olup olmayacağı yönüdenki soruya NBC televizyonunda katıldığı ‘‘Basınla Buluşma’’ programında, ‘‘2013’den sonra işe ihtiyacım olacak. (NJ de bu tarihte valilik seçimi olacak) Kim bilir belki de böyle bir işim olması gerekecek?’’ diyerek olumlu baktığını ima etmişti.

Christie, 2009’daki valilik seçimlerinde uzun bir aradan sonra Cumhuriyetçilere demokratların ağırlıkta olduğu eyalette seçim kazandırmayı başaran isim olmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.