Trump’ın başkan adaylığı yarışında yıldızı yükseliyor

Trump’ın başkan adaylığı yarışında yıldızı yükseliyor

Amerika’da liberal basının Meksikalılar için dile getirdiği ırkçı ifadelerinden dolayı yerden yere vurduğu ünlü milyarder ve Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olan Donald Trump, yarışta yıldızı yükselen isim olarak dikkat çekiyor.

2016 Başkanlık seçimleri için muhafazakar partiden aday adayı olan Trump, Florida eski valisi ve eski başkanlardan George W. Bush’un kardeşi Jeb Bush ile birlikte son kamuoyu yoklamasının ilk iki sırasını paylaşıyor.

Reuters ile Ipsos adlı kurumun ortaklaşa yaptığı kamuoyu yoklamasına göre ankete katılanların yüzde 15.8’inin tercihi Cumhuriyetçi Parti’de Donald Trump. Sadece Cumhuriyetçi Partililerin katıldığı ankette Jeb Bush yüzde 16.1 oranında destek alarak başkan aday adayları içinde en önde gelen isim oldu.

Cumhuriyetçi Parti’den bugüne kadar 16 isim 2016 başkanlık seçimlerinde başkan adaylığı için yarışta olduğunu açıklamıştı.

Başkan aday adayları için favori bir başka isimde New Jersey Valisi Chris Christie. Kavgacı ve öfkeli karekteri ile öne çıkan Christie için destek verenlerin oranı ankete göre yüzde 9.5. Kamuoyu yoklamasında dördüncü gelen isim ise Kentucky Senatörü Rand Paul yüzde 8.1 oranı ile. Ünlü cerrah ve yazar Ben Carson’a yüzde 7.2, Wisconsin Valisi Scott Walker’a ise son ankette yüzde 5.8 oranında destek çıktığı görüldü.

Donald Trump’ın 16 Haizran’da başkan aday adaylığını açıkladığı konuşmada Meksikalı göçmenlere yönelik sarf ettiği ırkçı sözlerden sonra NBC, NESCAR, Univision, Macy’s, Serta gibi dev şirketler iş ortaklıklarını ünlü işadamı ile sonlandırdıklarını duyurmuştu.

30 Haziran da yine Reuters-Ipsos anketi verilerine göre Jeb Bush, Cumhuriyetçi Partililerin yüzde 16.9, Trump ise yüzde 12.8’inin desteğini aldıkları görülmüştü.

DEMOKRATLARDA CLINTON ÖNDE ANCAK…

Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışında eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton önde olmayı sürdürüyor. Son yapılan kamuoyu yoklamasına göre Hillary’e destek oranı yüzde 48.3, en yakın rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders ise yüzde 22.9 olduğu görüldü.

Son haftalarda yapılan anketlerde sürekli destek oranını arttırdığı görülen ve sosyalist söylemleri ile dikkat çeken Sanders’ın sürprize imza atıp atamayacağı merak konusu.

Reuters ile Ipsos anketine göre Demokrat Parti içinde başkan adaylığı için üçüncü sırada seçmenin en fazla destek verdiği isim ise Başkan Yardımcısı Jeo Biden. Biden, 2016 başkanlık seçimleri için aday adayı olduğunu açıklamadı.

İnternet üzerinden yapılan Reuters-Ipsos anketine 404 deneğin katıldığı ve kendilerini Cumhuriyetçi Partili olarak ifade eden 18 yaşından büyük kimselerin verdiği bilgiler ışığında hazırlandığı ifade edildi. Anketin 6-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildiği ve yanılma yüzdesinin de 5.7 olduğu dile getirildi.

Aynı şekilde Demokrat Parti için yapılan ankete de 504 deneğin iştirak ettiği ve 18 yaşında büyük oldukları aktarıldı. Birinci anket ile aynı dönemde yapılan Demokrat Parti içindeki kamuoyu yoklamasının yanılma payının ise 5.1 olduğu hesap edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.