Trump’a para veren yok

Trump’a para veren yok

Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump, Haziran ayına girerken elinde yalnızca bir milyon 300 bin dolar nakit seçim bağış parası olduğunu açıkladı.

Mayıs ayı döneminde seçim kampanyasına ancak 3 milyon 100 bin toplayabilen Trump, seçim çalışmaları için yaptığı harcamalardan sonra elinde nakit olarak bir milyon 300 bin dolar kaldığını belirtti. Cumhuriyetçi Ulusal Komitesi (Republican National Committee-RNC) ve süper PAC Great America’nın topladığı bağışlarla bu ayın başında emlak milyarderinin elinde toplam 21 milyon 700 bin dolar olduğu ifade edildi.

Bu rakam 2012 yılında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan Mitt Romney ile kıyaslandığında yüzde 85 oranında eksiği olduğu dikkat çekti.

2012 başkanlık seçimlerinde Mitt Romney’in Mayıs ayında topladığı bağış miktarı 23 milyon 400 bin dolar idi. Romney’in Haziran ayının ilk haftasında kasasında 26 milyon 400 bin dolar nakit bağış parası bulunuyordu. Romney, Kasım ayına kadar süper PAC’lerin de desteği ile topladığı bağış miktarı bir milyar doları bulmuştu.

TRUMP’A NEDEN BAĞIŞ YAPAN YOK?

Trump’ın Cumhuriyetçi Parti içinde 8 Kasım ABD başkanlık seçimleri için hiçbir rakibi kalmadı. Buna rağmen Trump’a ülkenin iki en büyük iki partisinden birisi olan Cumhuriyetçilerin bağış musluklarını kısması iki neden bağlanıyor.

Bunlardan ilki, Kasım ayındaki seçimden muhafazakarların Trump’ın kazanmasına fazla ihtimal vermemesi. İkinci neden ise, Trump’ın yürütmüş olduğu agresif seçim kampanyası. Trump’ın ülkedeki Yahudi kuruluşları hariç hemen herkes ile kavgalı olması ve toplumu bölen bir politika sürdürmesi fazla bağış yapılmamasına neden gösteriliyor. Trump’ın seçim kampanyası öylesine agresif ki, parti içinde dahi kamuoyuna yansıyacak kadar kavganın oluyor.

CLINTON’A BAĞIŞLARDA AZALMA YOK

Kasım’da Trump’ın muhtemel rakibi olan Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayı Hillary Clinton’ın seçim kampanyasına yapılan bağışlarda bir azalmanın olmadığı dikkat çekti.

Clinton geçen ay 26 milyon 400 bin dolar bağış topladı. Clinton’ın seçim kampanyasına en büyük destek ise başkanlık yarışında kendisini destekleyen Priorities USA Action adlı süper PAC’den geldi. Bu kuruluşun Clinton’ın seçim kampanyasına 12 milyon 400 bin dolar yardımda bulunduğu kaydedildi.

Demokrat Ulusal Komitesi (Democratic National Committee-DNC) ise geçen ay 12 milyon 300 bin dolar Clinton’ın kampanyası için topladı.

Clinton’ın bu ay başında seçim kampanyasında 103 milyon 400 bin dolar nakit parası olduğu vurgulandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.