Trump taraftarları ile protestocuların kavgası hafta sonuna damga vurdu

Trump taraftarları ile protestocuların kavgası hafta sonuna damga vurdu

Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü başkan aday adayı Donald Trump, Amerikan halkının kutuplaştırdığı eleştirisi ile yine gündemden düşmüyor.

Trump, seçim çalışmaları için gittiği hemen her yerde artık protesto ile karşılanıyor. Ancak Trump taraftarları da protestoculardan geri kalmıyor ve iki grup arasında arbede olayları yaşanıyor.

Cuma günü Chicago şehrinde mitingini yaşanan arbede nedeni ile iptal etmek zorunda kalan Trump, hafta sonunu da oldukça maceralı geçirdi. Cumartesi günü, Donald Trump, konuşma yaptığı sahneye koşarak gelen bir protestocu için ‘‘IŞİD bağlantılı’’ iddiasında bulundu.

Ohio’da dün düzenlediği miting esnasında kürsüye bariyeri atlayarak koşan bir protestocuyu Gizli Servis elemanları etkisiz hale getirdi. Kamera görüntülerine yansıyan olay anında Gizli Servis elemanları protestocuyu sahneye ulaşmadan etkisiz hale getiriyor. Görüntülerde Trump’ın çok korktuğu dikkat çekti. Trump’ın olay esnasında konuşma yaptığı kürsüyü neredeyse yıkacağı dikkat çekti.

Gizli Servis elamanlarının protestocuyu etkisiz hale getirmesinin ardından Trump, ‘‘Onu bende etkisiz hale getirirdim ama bunu polisin yapması daha kolaydı ve çok iyi iş çıkardılar’’ dedi.

Trump, daha sonra resmi Twitter hesabından saldırganın IŞİD ile bağlantısı olduğunu ve hapse atılması gerektiğini yazdı. Trump tweetinde, ‘‘Sahneye çıkmak için bariyeri atlayan manyağı ABD Gizli Servisi çok iyi durdurdu. Onun IŞİD ile bağlantısı var. Hapse atılmalı’’ dedi.  

Trump, protestocunun IŞİD ile bağlantısı olduğu iddiasını Missouri eyaletinin Kansas City şehrinde düzenlediği mitinginde de dile getirdi. Trump, ‘‘Benim yanımda olanlardan birisi söyledi; ismini bulmuşlar ve muhtemel IŞİD üyesi ya da IŞİD ile bağlantılı biri. İnana biliyor musunuz?’’ dedi.

GİZLİ SERVİS TRUMP’IN IŞİD İDDİASINI DOĞRULAMADI

Protestocunun Thomas Dimassimo (22) olduğu açıklanırken, olaydan sonra gözaltına alındığı belirtildi. Ancak aynı günün akşam saatlerinde kefalet karşılığı Dismassimo’nun serbest bırakıldığı vurgulandı. 

Trump’ı koruyan Gizli Servis ajanları başkan aday adayının IŞİD iddiasını doğrulamadı. Gizli Servis dışında diğer güvenlik birimleri de protestocunun IŞİD bağlantısı olduğu iddialarını doğrulamadı.

Pazar günü ‘‘Meet the Press’’ programına katılan Trump, Dimassimo’nun IŞİD bağlantısı bulunamadığının sorulması üzerine, ‘‘Ben internetten okumuştum bağlantısı olduğunu’’ diye cevap verdi.

TRUMP TOPLUMU KUTUPLAŞTIRIYOR

Cuma günü Chicago’da ardından Ohio’da yaşanan protesto olaylarından sonra dün de Trump’ın miting yaptığı Missouri eyaletinin Kansas City şehrinde taraflar arasında arbede yaşandı.

Trump’ın konuşma yaptığı salona giren protestoculara buradan polis çıkardı. Trump, ‘‘Bunlar Bernie Sanders’ın destekçileri, hani şu komünist olanlar’’ dedi.

Trump’ın konuşma yaptığı salonun dışında ise protestocular ile Trump taraftarları arasında itiş-kakışlar yaşandı. Araya giren polis biber gazı kullanarak tarafları birbirinden ayırdı. Polis onlarca kişiyi de gözaltına aldığı belirtildi. 

Ohio Valisi ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından John Kasich, yaşanan protesto olayları ve arbedelerin nedenini Trump’ın izlediği politikaların yol açtığını ifade etti. Kasich, ‘‘Trump kullandığı dil ile zehirli bir atmosfer oluşturdu. Bu zehirli ortam insanlarımızı karşı karşıya getiriyor’’ dedi.

Cumhuriyetçi Parti’nin bir başka başkan aday adayı Florida Senatörü Marco Rubio, daha önce partinin başkan adaylığını Trump’ın kazanması durumunda onu destekleyeceğini açıklamıştı. Rubio, dün gazetecilerin kendisine Trump’a hala destek verip vermeyeceği sorusuna, ‘‘Her geçen gün daha da zorlaşıyor’’ diye karşılık verdi.

CIA ESKİ AJANI: ABARTILI TEPKİ VAR

CIA eski ajanlarından Nada Bakos, Trump’a Ohio’da bir protestocunun saldırı girişine karşı başkan aday adayının verdiği tepki için ‘‘abartılı’’ dedi.

Trump’ın konuşması esnasında protestocuya ilk tepkisini defalarca izlediğini belirten Bakos, ‘‘Çok açık bir şekilde abartılı tepki var’’ dedi.

Trump’ın Dimassimo’nun IŞİD bağlantısı olduğunu internetten okuduğu yönündeki savunması için Bakos, “Herkes bilir ki internette her yazılan doğru değildir. Kimseyi kaynağı belli olmayan bir internet yazısından dolayı suçlayamazsınız’’ dedi.  

Başkan Barack Obama’nın eski kontra-terörizm danışmanı Richard Clarke de Dimasimo’nun IŞİD bağlantısı olduğu iddiasının doğru olmadığını açıkladı. ABC habere konuşan Clarke, ‘‘Dimassimo eğer iddia edildiği gibi IŞİD bağlantısı olsaydı federal devlet onu gözaltına almışken bırakmazdı asla’’ diye konuştu.   

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.