Trump soruşturmada ifade vermeyi reddetti

Trump soruşturmada ifade vermeyi reddetti

Eski ABD Başkanı Donald Trump New York başsavcısının ailesinin ticari faaliyetleriyle ilgili yürüttüğü sivil soruşturma kapsamında ifade vermeyi reddettiğini açıkladı. 

Trump yaptığı yazılı açıklamada, “ABD Anayasası altında her vatandaşın verilen hak ve ayrıcalıklar uyarınca soruları cevaplamayı reddettim” ifadelerini kullandı. 

ABD Anayasası’nın Beşinci Ek Maddesi kişinin kendi aleyhinde tanıklık etmesine karşı koruma sağlıyor. 

New York Eyalet Başsavcısı Letitia James, Trump Organizasyonu’nun emlak değerlerini şişirip şişirmediğine dair bir soruşturma yürütüyor. 

James, yürüttüğü soruşturmada oteller, golf sahaları ve diğer gayrimenkulleri yöneten Trump Organizasyonu’nun uygun krediler almak için varlık değerlerini olduğundan fazla gösterdiği ve vergi indirimleri almak için değerleri olduğundan düşük gösterdiği yönünde önemli kanıtlar ortaya çıkardığını açıklamıştı. 

Trump dün kendi sosyal medya platformu Truth Social’da yaptığı paylaşımda, “Bu gece New York’tayım. ABD tarihindeki en büyük Cadı Avı’nın devamı için yarın ırkçı New York Başsavcısı ile görüşeceğim! Büyük şirketim ve ben her yönden saldırıya uğruyoruz. Muz Cumhuriyeti!” demişti. 

Cumhuriyetçi eski başkan Trump New York’taki soruşturmayı siyasi olarak niteledi. Soruşturmayı yürüten savcı Letitia James’inse Demokrat olduğu biliniyor.