Trump, son 8 başkanlık seçiminin en kötüsü

Trump, son 8 başkanlık seçiminin en kötüsü

Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump, Beyaz Saray için yapılan son sekiz seçimde yarışan başkan adayları içinde en az beğenileni.

Anketler, 1988 yılından günümüze kadar ABD’de yapılan başkanlık seçimleri için yarışan adaylar içinde kamuoyu desteği en fazla dibe vurmuş kişi olarak Trump’ı gösteriyor.

ABD genelinde Gallup, ABC News/Washington Post (WP), Bloomberg Politics gibi kurumların kamuoyu yoklamalarının ortalamasına göre Trump’a halkın yüzde 30’u destek veriyor.  Yine aynı kurumların kamuoyu yoklamalarının ortalamasına göre Trump’ı Beyaz Saray için uygun görmeyenlerin oranı yüzde 65.

Trump, Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışını kazandı. Şimdi karşısında Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayı Hillary Clinton var. Trump bu ay içinde açıklanan kamuoyu yoklamalarında ciddi destek kaybı yaşadığı görülüyor. Trump, Haziran ayında eriyen oylarını 8 Kasım’a kadar toplayamazsa sandıktan galip çıkması mümkün görünmüyor.

Trump sözleri, çıkışları, kavgaları ve ırkçılık kokan yargılamaları ile kamuoyunun hep gündeminde olan bir isim. Anketler Trump’ın son 8 başkanlık seçiminde yarışan adaylar içinde en az destek alan olduğunu gösterdi.

2012 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adına Başkan Barack Obama’ya karşı yarışan Mitt Romney, aynı yılının Haziran ayında yapılan anketlerin ortalamasında başkanlık için uygun görmeyenlerin oranı yüzde 46 idi.

2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan Senatör John McCain’i Amerikan halkının yalnızca yüzde 40’ı Beyaz Saray için uygun nitelikte bulmuyordu.

2004 senesinde Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak dönemin başkanı George W. Bush’a karşı yarışan John Kerry’i talip olduğu makam için yeteli nitelikte görmeyenler sadece yüzde 35’idi. Kerry’i başkanlık için uygun görenlerin yüzdesi ise 58 idi.

2002 yılındaki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adına seçimlere giren Al Gore, halkın yüzde 52’sinin başkanlık için uygun görürken yüzde 38’i desteklemiyordu.

1996 yılında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan Bob Dole için halkın yüzde 55’i olumlu düşünürken yüzde 42’si desteklemiyordu.   

1992 senesinde Cumhuriyetçi Parti adına ikinci dönem seçilmek için seçime giren George H. W. Bush, halkın yüzde 51’inin negatif görüşüne karşı yüzde 41 oranında destek alıyordu.  Baba Bush’un o dönemde Demokrat Parti’den rakibi olan dönemin Arkansas Valisi Bill Clinton’a halkın yüzde 47’si destek vermez iken yüzde 48’i başkanlık için uygun nitelikte buluyordu.  

Bill Clinton Temmuz ayında yapılan parti kurultayından sonra popülaritesi arttırıp, yüzde 60’ın üzerine çıkararak seçimi de kazanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.