Trump seçimde hile iddialarını yineledi

Trump seçimde hile iddialarını yineledi

8 Kasım’da başkan seçilen Donald Trump, seçimde oy kullanmada hile yapıldığı yönündeki iddiasını yineledi.

Trump, attığı tweet ile, sahte oy kullanan milyonlarca kişi engellenseydi, Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ı ülke genelinde halk oylamasında da geçmiş olacağını öne sürdü.

Trump, “Virginia, New Hampshire ve California’da ciddi oy sahtekarlığı.. Neden medya bunu haber yapmıyor, bu büyük bir sorun” dedi.

Ocak ayında Başkanlık koltuğuna oturacak olan Donald Trump, seçim gününden önce sürekli oy verme sürecinin hileli olduğunu iddia etmiş ancak kanıt ortaya koymamıştı.

Trump, Ekim ayında, seçimin sadece medya tarafından değil, aynı zamanda birçok seçim merkezinde Clinton lehine yönlendirildiğini öne sürmüştü. Donald Trump ayrıca partisini de suçlamalarını desteklemediği için eleştirmişti.

17 Ekim’de Trump, “tabi ki seçim günü ve öncesinde büyük çapta oy sahtekarlığı oluyor, neden Cumhuriyetçi liderler nelerin olduğunu inkar ediyor” şeklinde tweet atmıştı.

California Dışişleri Bakanı Alex Padilla, Trump’ın son açıklamalarının temelsiz ve zarar verici olduğunu kaydetti ve sorumsuzca davrandığını söyledi.

Padilla, “görünen Trump Amerikalıların çoğunluğunun kendisine oy vermediği gerçeğiyle sorun yaşıyor, California’da ve diğer yerlerde usulsüzlük yapıldığı yönündeki kanıtsız suçlamaları saçma, düşüncesiz tweetleri uygunsuz ve Başkan seçilmiş birine yakışmıyor” dedi.

Trump, son günlerde Clinton kampanyasının da katıldığı Yeşiller Partisi adayı Jill Stein’ın Wisconsin’de oyların yeniden sayımı için yürüttüğü çabaları eleştiriyor.

Kampanya menejeri Kellyanne Conway, ABC News’a yaptığı açıklamada, yeniden sayım çağrılarını olağanüstü pervasızca olarak niteledi ve Clinton’ın sonucu neden kabul etmediğini sorguladı.

Wisconsin’in yanısıra Stein’ın yeniden sayım yapılmasını istediği Pennsylvania ve Michigan’da da seçim sonucunu etkilemesi beklenmiyor.

Clinton’ın kampanya avukatı Marc Elias kendilerinin tek başına harekete geçmeyeceklerini kaydetti.

Elias, bilgisayar korsanlığı olduğuna dair ellerinde kanıt olmadığını ancak Wisconsin’de başlatılan yeniden sayım sürecine dahil olmak istediklerini kaydetti.

Trump’ın eleştirilerinin ardından Elias yeniden yorumlarda bulundu.

Elias, “olması için sormadığımız yeniden sayım sürecine dahil olduk diye seçimi kazanan adam tarafından saldırıya uğradık, fakat o büyük çapta hile olduğunu düşünüyor” dedi.

Trump, Wisconsin’de 27 bin, Michigan’da 12 bin ve Pennsylvania’da 68 bin oy farkla seçimi kazanmıştı. Stein, söz konusu eyaletlerde yüzde 1’er oy almıştı.

Rus bilgisayar korsanlarının seçimi etkileyebileceği endişeleri vardı. Amerikalı yetkililer, Rusya’yı Demokratik Ulusal Komitesi’nin bilgisayar sistemini hacklemekle suçlamıştı. Araştırmacılar Rusların sahte haberler yaparak Trump’ın kazanmasına yardımcı olmaya çalıştığını belirlemişti.

Stein’ın kampanya sitesinde Wisconsin’de kullanılan oy verme makinelerinin bilgisayar korsanlığına açık olduğu belirtildi.

Eyalet, 13 Aralık’a kadar oy sayımını tamamlamak zorunda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.