Trump, Kongre’yi de böldü

Trump, Kongre’yi de böldü

Donald Trump’ın başkan adaylığı Cumhuriyetçi Parti’de deprem etkisi yapmaya devam ediyor. Cumhuriyetçi Partili Senato Lideri Trump’ı destekleyeceklerini açıklarken, Temsilciler Meclisi Başkanı, partisinin başkan adayına destek vermesinin mevcut şartlarda mümkün olmadığını dile getirdi.

ABD 2016 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylığı yarışından geriye yalnızca emlak milyarderi Donald Trump kaldı. Trump’ın muhafazakar parti başkanlığında rakibi kalmadığı için Kasım ayındaki genel seçimde yarışacağına kesin gözü ile bakılıyor. Trump’ın bu beklenmedik başarısı da partiyi şimdiden bölmüş durumda.

Kongre’nin iki kanadında da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti’de Trump’ın yol açtığı bölünme kendisini gösterdi. Senato Çoğunluk Lideri ve Cumhuriyetçi Parti’nin Kentucky Senatörü Mitch McConnell, Senato’nun Trump’ın akasında olduğunu dile getirdi. McConnell’ın bu açıklamasının bir kaç saat ardından Temsilciler Meclisi Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin Wisconsin Milletvekili Paul Ryan, mevcut şartlarda Trump’a destek vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Ryan, Trump’ın politik yaklaşımlarını değiştirmedikçe desteklemeyeceğini ifade etti.

CNN televizyonunda Trump’ı destekleyip desteklemeyeceği sorusuna Meclis Başkanı Ryan, “Bu noktada hazır değilim. Henüz o aşamada değilim. Umut ediyor, istiyor ve öyle olacağını düşünüyorum. Partimizin ihtiyacı olan birlik. Bu birliktelik yükünü omuzlayabilecek bir başkan adayına ihtiyacı var” dedi.

Ryan’ın bu beklenmedik çıkışı Cumhuriyetçi Parti içinde bu yankıya neden oldu. Ryan’ın çıkışına yazılı açıklama ile karşılık veren Trump, “Meclis Başkanı Ryan’ı desteklemeye hazır değilim’’ diyerek Ryan’a aynı dilden, aynı cümlelerle karşılık verdi. Trump, “Belki gelecek zamanda birlikte çalışacağız ve birlikte Amerikan halkı için en iyi olan konular üzerinde anlaşacağız. Politikacıların öncelikleri kendileri olduğu için bu ciddi ve uzun rahatsızlıklara neden oldu’’ diyerek Ryan’ın kişisel çıkarını gözettiği imasında bulundu.

TRUMP İÇİN ARADA KALANLAR DA VAR

Trump başkan adayı ilan edilmesi durumunda ne destek ne de köstek olmayacak partililer de var. Bunlardan birisi de Cumhuriyetçi Parti’nin New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte. Ayotte’nin sözcüsü yaptığı açıklamada, Senatörün Trump’ı desteklediği ancak bunun onu onayladığı anlamına gelmediğini dile getirdi.

TRUMP’A AÇIKTAN KARŞI ÇIKANLARDA VAR

Muhafazakar parti içinde Trump’ın başkan adayı ilan edilecek olmasına açıkça muhalefet eden partililer de var. Cumhuriyetçi Parti’nin Nebraska Senatörü Ben Sasse onlardan birisi. Bir yayın kuruluşuna yazdığı makalede Sasse, muhafazakar olan üçüncü bir başkan adayı bulup onun ardında kenetlenmek gerektiğini dile getirdi. Senatör Sasse, mensubu olduğu parti dışında bağımsız olarak yarışa girecek ancak Cumhuriyetçi Parti ilkelerini savunan bir başkan adayına destek verilmesi gerektiğini savundu.   

Sasse dışında 2012 yılında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını kazanan Mitt Romney’de Trump’a destek vermeyeceğini açıklayan isimlerden.

ABD’nin 41. Başkanı George H.W. Bush ile ABD’nin 43. Başkanı olan oğlu George W. Bush’da Trump’ın başkan adayı ilan edileceği parti kurultayına katılmayacakları duyuruldu. Kurultaya Romney ile birlikte 2008 yılında Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Senatör John McCain’de katılmayacağını bildirmişti. Ancak McCain, Trump’ın resmen başkan adayı ilan edilmesi durumunda destekleyeceğini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.