Trump ile Clinton üç çekişmeli eyalette kafa kafaya

Trump ile Clinton üç çekişmeli eyalette kafa kafaya

Demokrat Parti’den Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump’ın Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde yarışmaları neredeyse kesinleşmiş durumda.

İkilinin arasındaki mücadele kimin kazanacağında çekişmeli eyaletlerin (swing states) büyük rol oynayacağı tahmin ediliyor. Clinton ile Trump’ın seçimlerde kritik öneme sahip üç çekişmeli eyalette başa baş oldukları görüldü.

Quinnipiac Üniversitesi’nin kamuoyu yoklamasına göre Florida, Ohio ve Pennsylvania eyaletlerinde Trump ile Clinton’ın birbirlerine karşı açık ara üstünlük sağlayamadıkları dikkat çekti.  

Florida eyaletinde Clinton Trump’ın yalnızca yüzde 1 puan önünde görünüyor. Eyalet genelinde Clinton’a oy vereceklerini belirtenlerin yüzdesi 43 olarak belirlenirken Trump için bu oran yüzde 42 çıktı.  

Florida’da Clinton özellikle kadın seçmenlerden destek alırken (yüzde 13 Trump’tan daha fazla) Trump’ın da erkek seçmenler tarafından tercih edildiği dikkat çekti.

Beyaz seçmenlerin yüzde 52’si Cumhuriyetçi Parti’ye oy vereceklerini belirtirken Demokratlara oy kullanacakların yüzdesi 33. Beyaz olmayanların yüzde 63’ü Demokratlar yönünde oy vereceklerini ifade ederken yalnızca yüzde 20’lik bir kesim tercihlerinin Cumhuriyetçi olduğunu açıkladı.

Ohio eyaletinde Clinton ile Trump kafa kafaya. Clinton’a da Trump’a da destek oranı yüzde 43. Florida’da olduğu gibi Trump yine erkek seçmenlerin oyunu daha fazla alırken (yüzde 52’e karşı yüzde 36) Clinton kadınların ilk tercihi olarak dikkat çekiyor (yüzde 43’e yüzde 36).

Ohio’da beyazların yüzde 4’u Cumhuriyetçi Parti derken yalnızca yüzde 32’si Demokrat Parti lehine oy vereceğini ifade etti. Beyaz olmayanların yüzde 76’sı Demokrat Partiyi tercih ederken yalnızca yüzde 14’lük azınlık bir kesim Cumhuriyetçilere destek vereceğini açıkladı.

Pennsylvania eyaletinde ise Clinton Florida’da olduğu gibi yüzde 1 gibi bir puan farkı ile Trump’tan önde. Clinton’a yüzde 43, Trump’a ise yüzde 42 oranında desteğin belirlendiği araştırmada, Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayının özellikle kadın seçmenlerden büyük destek aldığı dikkat çekti. Kadın seçmenlerin yüzde 51’i Clinton derken Trump için oy vereceklerin oranı yüzde 32.

Trump da rakibine erkek seçmenler üzerinde galip gelmiş görünüyor. Erkeklerin yüzde 54’ü Trump’ı tercihi ederken yüzde 33’lük bir kesim sadece Clinton’a oy vereceğini açıkladı.

Beyaz seçmenlerin yüzde 48’i Cumhuriyetçi Partiyi tercih ederken yüzde 37’si Demokratlara oy vereceğini dile getirdi. Ankette beyaz olmayanların yüzde 74’ü Demokrat yüzde 14’ü de Cumhuriyetçileri tercih edecekleri dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.