Trump bir gazeteye daha akreditasyon uyguladı

Trump bir gazeteye daha akreditasyon uyguladı

Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump, ABD’nin en saygın gazetelerinden olan Washington Post’a (WP) akreditasyon uygulayacağını duyurdu.

Facebook sayfasından WP’in kendisi hakkında doğruları yazmadığını savunan Trump, bu nedenle akreditasyon uygulayacağını dile getirdi.

Facebook sayfasında, “Trump seçim kampanyasının kayıt raporlarına dayanarak, Washington Post’un basın kartları (kendi etkinliği için verdiği kartlar) ‘dürüst ve doğru olmayan’ haberleri nedeniyle iptal edildi’’ diye yazıldı.

Wp için ‘‘düzenbaz, sahtekar’’ gibi ağır ifadelerin yer aldığı Trump’ın Facebook sayfasındaki yazı bir saat sonra kaldırıldı. 

Yazı üzerine WP yetkilileri Trump’ın seçim kampanyasını telefon ile aradığı belirtildi. WP’de yer alan habere göre,  gazetenin editörlerinden Martin Baron, Trump’ın seçim kampanyası yetkilileri ile görüşme yaptığı ifade edildi. Baron, ‘‘Donald Trump, gazetemizin basın kartlarını iptal etme kararı almış. Washington Post’un basın kartlarının iptali özgür ve bağımsız gazeteciliğin reddidir ki bu az bir şey değildir’’ dedi.  

Baron, WP’in bugüne kadar izlediği yayın politikasına aynen devam edeceğini belirterek, gazetecilik mesleğini dürüstlükle, şerefi, gözü kara ve enerjik bir şekilde sürdüreceğini dile getirdi. Baron, “Yayın politikamızdan gurur duyuyor aynı şekilde sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Trump, daha öncede WP’in yayın politikasından duyduğu verdiği mülakatlarında dile getirmişti. Son olarak geçen ay bir televizyon kanalına konuşan Trump, Amazon şirketinin kurucusu olan Jeffery P. Bezoz’un WP’in sahibi olduğu ve kendisinin başkan seçilmesi durumunda bu şirketin vergi incelemesine takılmaktan korktuğunu dile getirmişti. Trump’ın bu sözlerine Bezos, bu iddiaların yalan olduğunu ve bir başkan adayına yakışmadığını dile getirmişti.

Trump’ın bazı basın kuruluşlarından duyduğu rahatsızlık yeni değil. Cumhuriyetçi Parti adına 8 Kasım’da muhtemelen başkan adayı olarak yarışacak olan Trump’ın WP dışında Gawker, BuzzFeed, Foreign Policy, Politico, Fusion, Univision, Mother Jones, New Hampshire Union Leader, Des Moines Register, Daily Beast, Huffington Post gibi basın kuruluşlarına da akreditasyon uyguluyor. 

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER, TRUMP’I KINADI

Donald Trump’ın WP’ye akreditasyon uygulamasına ilk tepki Sınır Tanımayan Gazeteciler’den (RSF) geldi. RSF yayınladığı mesaj ile Trump’ı sert şekilde kınadı. RSF, Trump’ın uyguladığı akreditasyonun ciddi basın ihlali olduğunu ve ABD anayasasının ihlali anlamına geldiğine vurgu yaptı.

RSF’in ABD Direktörü Delphine Halgand, ”Anayasası’nın birinci maddesinde sağlanan bir özgürlüğü, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı ülkenin en büyük gazetelerinden birisine akreditasyon uygulamaya kalkıp yok sayarsa sonra nasıl bu özgürlüğü savunabilir?” diye konuştu.

Kurum, Trump’ın daha öncede gazetecilere mesleklerini icra etmede sıkıntılar çıkardığı ve her sıkıştığında basına yönelik haksız eleştirilerde bulunduğunu hatırlattı.

ABD, Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke içinde 41.ci sırada yer alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.