Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’ne Türkiye karşıtı başkan

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’ne Türkiye karşıtı başkan

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi başkanlığına, son yıllarda Kongre’de Türkiye karşıtı bazı girişimlerin arkasındaki isimlerden biri olan, Kongre Ermeni Dostluk Grubu Eşbaşkanı Ed Royce seçildi.

Cumhuriyetçi Parti Yönlendirme Komitesi, parti tüzüğü gereği 3 dönemdir komite başkanlığı yaptığı için görevini bırakmak zorunda olan ve 2010 yılından bu yana sürdürdüğü görevi boyunca genel anlamda Türkiye’nin lehine bir duruş sergileyen Ileana Ros-Lehtinen’in yerine, oy çokluğuyla Ermeni lobisinin desteklediği Cumhuriyetçi Parti California milletvekili Ed Royce’u getirme kararı aldı.

Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk olduğu için komite başkanları da onlardan seçiliyor.

Kongre’ye 1993 yılında seçilmesinden bu yana Komite’de görev yapan Royce, komite başkanlığına seçilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, ”Komitedeki çok sayıda çalışma arkadaşımın bana göstermiş olduğu destekten onur duydum. Bana olan güvenlerini boşa çıkarmayacağım, Amerika’yı yurt dışında savunmak için onlarla ve komitenin tüm üyeleriyle birlikte çalışacağım” ifadesini kullandı.

İran’a yönelik yaptırımlara kuvvetli desteğiyle bilinen ve ABD-İsrail ilişkilerinin ilerletilmesinin öncü savunucularından olan Royce, açıklamasında, ABD ve müttefiklerine yönelik şu anki en büyük tehdidin İran olduğu görüşünü yineleyerek, ”Nükleer silahlara doğru yönelişini durdurmak için Tahran üzerinde mümkün olduğu kadar sert baskı uygulamalıyız. Dünya genelinde nükleer silahların yayılmasının kontrol altına alınması Komite’nin kilit önceliklerinden biri olacak” dedi.
        
Türkiye aleyhinde tasarı sunmuştu

Son yıllarda Kongre’de Türkiye aleyhindeki bazı girişimlere destek vermiş bir isim olan Royce’un seçilmesi, Ermeni kuruluşları tarafından sevinçle karşılandı.

Royce, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda geçen yıl Aralık ayında kabul edilen ‘Kiliselerin İadesi’ başlıklı Türkiye aleyhine tasarıyı sunanlardan biriydi. Türkiye’den ”ülkedeki Hristiyanların haklarına tam olarak saygı göstermesini” isteyen tasarı, Meclis’te sadece iki milletvekilinin, Royce ve tasarıyı sunan Türkiye karşıtlığıyla bilinen Howard Berman’ın oyuyla geçmişti. Royce, tasarının görüşülmesi sırasında, dini özgürlükleri ihlal etmekle suçladığı Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltmişti.

Ayrıca Royce, geçen yıl kasım ayında, ABD’nin Türkiye’ye yönelik üç süper kobra helikopterin de dahil olduğu askeri teçhizat satışını engellemek için bir grup Kongre üyesi tarafından Kongre’ye sunulan ”ortak karar tasarısı”nın imzacıları arasındaydı.

Royce bunun yanında, geçen yıl Ermeni yanlısı bir grup Kongre üyesi tarafından, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü kabul ettiği 24 Nisan’da yapacağı açıklama öncesinde Başkan Barack Obama’ya gönderilen ve Obama’ya 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanıması çağrısında bulunan mektubun imzacılarından biriydi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.