Temsilciler Meclisi Başkanı üç tur oylamada seçilemedi

Temsilciler Meclisi Başkanı üç tur oylamada seçilemedi

Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu devraldığı Temsilciler Meclisi’nde eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin görevi bırakmasının ardından Cumhuriyetçi lider Kevin McCarthy Meclisi Başkanı olmak için yapılan üç tur oylamada da başarısız oldu.

Cumhuriyetçi Parti içindeki muhafazakarlar McCarthy’nin üyeliğine karşı çıkıyordu. McCarthy son 100 yılda ilk turda meclis başkanlığını kazanamayan ilk isim olarak, tarihi bir yenilgi aldı.

Temsilciler Meclisi’nin tamamında 218 oya ihtiyaç duyan McCarthy, ilk iki turda 203 oy alabildi. Bu sayı, Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki mecliste Demokrat lider Hakeem Jeffries’in bile altında kaldı. Hakeem Jeffries iki turda da 212 oy alarak 203 oy alan McCarthy’yi geride bıraktı.

McCarthy yapılan üçüncü oylamada da Meclis Başkanı seçilmek için yeterli oyu alamadı. Hatta akşam saatlerinde yapılan üçüncü tur oylamada McCarthy 20 oy daha kaybetti. İlk iki turda Kevin McCarthy’ye oy veren bir Cumhuriyetçi’nin üçüncü tur oylamada fikir değiştirdiği belirtiliyor. Bu durum McCarthy’nin daha da destek kaybedebileceğinin bir işareti olarak yorumlanıyor.

Temsilciler Meclisi yarın yine toplanacak

Cumhuriyetçiler’in yeni dönemde Meclis Başkanı adayı etrafında birlik sağlayamamasının ardından Temsilciler Meclisi oturuma Çarşamba günü öğle saatlerine kadar ara verdi.

Cumhuriyetçi siyasetçi McCarthy, kendisine oy vermeyi reddeden sağ kanattaki Cumhuriyetçi isimlerin üstesinden gelmek için gerektiği kadar savaşma sözü vermişti.

Temsilciler Meclisi’nde yeni dönemde azınlık konumunda bulunan Demokratlarsa Hakeem Jeffries’i yeni lider seçti. Jeffries Twitter’dan paylaştığı mesajda Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’nde ilk günden tek ses olduklarını vurguladı, çalışmaya koyulmaya hazır olduklarını belirtti.

Demokrat siyasetçi Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi başkanını seçememesine atıfta bulunarak, “Koridorun diğer tarafındaysa tam bir kaos var” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçiler McCarthy konusunda bölünmüş durumda

Bir grup katı muhafazakar Cumhuriyetçi ise, McCarthy’nin adaylığına karşı çıkıyor ve onun Temsilciler Meclisi’ne hakim olan ve Donald Trump’ın Beyaz Saray yıllarından bu yana daha da artan kültür savaşları ve partizan çekişmelerle daha az ilgili olduğu endişesini taşıyor.

Bu grup McCarthy’yi, Pelosi yönetimindeki Demokratlar’a karşı hükümetin finansmanı, savunma ve sınır güvenliği gibi öncelikler konusunda daha agresif bir tutum sergilememekle eleştiriyor.

Meclis başkanı seçilmeden Kongre üyeleri yemin edemiyor

Kongre yeni döneme bu şekilde kaotik bir başlangıç yapmış oldu.

Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı belirlenmeden yeni kongre üyelerinin yemin ederek göreve başlaması ve yeni komisyon başkanlarının belirlenmesi mümkün değil.

Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’ndeki iki numaralı ismi Steve Scalise, “Buraya hepimiz iş yapmaya geldik. Kevin McCarthy’yi Meclis Başkanı seçene kadar sorunları çözmeye başlayamayız” diyerek Cumhuriyetçiler’den McCarthy’ye karşı itirazlarından vazgeçmeleri çağrısında bulundu.