Tartışmayı Clinton mı Sanders mı kazandı sandık gösterecek

Tartışmayı Clinton mı Sanders mı kazandı sandık gösterecek

Demokrat Parti’nin başkan adaylığı yarışında Hillary Clinton ile Bernie Sanders, Iowa önseçimlerinden sonra dün akşam ilk kez televizyon karşısına çıktılar.

New Hampshire eyaletinde Salı günü yapılacak olan önseçimden önce yapılan tartışma programının galibinin kim olduğunu eyalet seçmeni sandıkta cevap verecek.

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders, dün MSNBC televizyonundan canlı yayınlanan tartışma programına katıldı. İkili diplomasiden idam cezasına, vergiden eğitime kadar birçok konuda projelerini ortaya koydu. Ancak ikilinin en fazla üzerinde durduğu konu ilericilik, Wall Street (mevcut düzen), seçim bağışları ile Irak savaşı oldu.

Sanders’ın Wall Street üzerinden Clinton’a yüklenmesi ve seçim bağışına yardım yapan dev finans kuruluşları nedeni ile eleştirmesine eski Dışişleri Bakanı’nın sert kaşılık vermesi ile dikkat çekti.

Wall Street’ten bağış almasını sık sık eleştiren Sanders’a Clinton, ‘‘Onun tanımlamasına göre Başkan Obama ilerici birisi değil çünkü Wall Street’ten seçim kampanyası için yardım aldı. Başkan Yardımcısı Joe Biden da ilerici değil, o da almıştı. Senatör Shaheen (New Hampshire Senatörü Jeanne Shaheen) ilerici değil çünkü Keystone petrol boru hattı ile elde edilecek ticari faydaları desteklemişti. Onun ilerici tanımına göre kimse ilerici değil!’’ diye çıkıştı.   

Sanders’ın mevcut düzenin değişimi ve sorunlara karşı ilerleyici düşünce ile çözüm getirilebileceği sözlerine Clinton, ‘‘Buna Amerika’nın ilk kadın başkanını seçerek yapılmasına ne dersin?’’ şeklinde imalı cevap verdi.

Clinton’ın sözlerine ses tonunu yükselterek karşılık veren Sanders, “Tamam o zaman hadi konuşalım hepsini. Konuşalım o zaman neden 1990’larda Wall Street’i kısıtlayıcı unsurların kaldırıldığını. Wall Street üzerindeki bu kısıtlamaların kaldırılmasından kimler fayda sağladı? Kimlerin seçim kampanyasına milyonlarca dolar akıttılar?’’ diye karşılık verdi.

Clinton bu sözler üzerine, “Senin bu kurumlara böyle saldırılarını hak ettiklerini düşünmüyorum. Bir şeyler ima ediyorsun, ima etmeyi bırak ne diyorsan açıkça söyle. Ama bilirsin ben seçim kampanyalarım için aldığım yardım karşılığında, vermiş olduğum oyu sonradan değiştirmedim’’ diyerek Sanders’ın silah edinme yasasına önce destek sonra muhalif durmasını üstü kapalı şekilde eleştirdi.

CLİNTON’IN SERT SÖZLERİ YUHALANDI

Sanders’a karşı öfkesini frenleyemeyen Clinton, “Sen ve senin seçim kampanyan insanları lekeleme de çok hünerlisiniz” dedi. Bu sözler tartışmanın yapıldığı salonda bulunanlar tarafından ‘‘yuh’’ tepkisi ile karşılandı.

Clinton’ın Sanders’a saldırısına bazı Demokrat Partili stratejistler de tepki gösterdi. Sanders’ın Wall Street ve lobi eleştirisi ile mevcut çarpık düzeni eleştirdiğini ve Clinton’ın bunu fazla kişiselleştirdiğini dile getirdi.

IRAK SAVAŞI CLİNTON ALEYHİNE

Tartışmanın uluslararası ilişkiler bölümünden Sanders ilginç bir noktaya dikkat çekti. Sanders, “Sayın Dışişleri Bakanı’nın benden daha tecrübeli olduğunu kabul ediyorum. Ancak tecrübe tek başına yeterli olmuyor. Bir önemli nokta da isabetli karar verebilmektir. 2002 yılına tekrar bakacak olursak, ikimizde aynı şartlar altında Irak savaşı için karar verdik. İçimizden birisi doğru yönde diğer ise yanlış yönde karar verdi’’ diyerek rakibi Clinton’ın Irak savaşını desteklemesini eleştirdi.

Clinton’a dışişleri bakanlığı döneminde resmi olan yerine kişisel elektronik posta adresini kullanmasının sorulması üzerine, ‘‘Bu saçma bir şey. Amerikan insanının da bunu bir saçmalık gördüğünü düşünüyorum. Bundan hiç bir endişem yok. Bende önceki Cumhuriyetçi dışişleri bakanları da aynı şeyleri yapmış’’ dedi.

Dün, medyada Clinton’ından önce Cumhuriyetçi hükümettin dışişleri bakanı olan Condoleezza Rice ile Colin Powel’ın da şahsi elektronik posta adreslerini kullandığı haberleri yer almıştı.

New Hampshire Üniversitesi’nden düzenlenen tartışma programı MSNBC televizyonundan canlı yayınlandı. Her iki başkan aday adayı da başkan olmaları durumunda daha adil bir yapı, orta sınıf ile dar gelirli aileleri daha çok koruma sözü verdi.

New Hampshire önseçimi öncesi yapılan tartışma programının seçmenin kararına ne kadar etki yapacağını Salı günü görülecek. Anketlerde Sanders, New Hampshire’da rakibi Clinton’ın açık ara önünde görünüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.