Susan Rice, Obama’nın en yakınındaki kişi oldu

Susan Rice, Obama’nın en yakınındaki kişi oldu

Başkan Barack Obama’nın en yakın çalışma arkadaşlarından olan Amerika’nın Birleşmiş Milletler’deki (BM) Daimi Temsilcisi Susan Rice (48), Başkan’ın ulusal güvenlik baş danışmanlığına atandı.

Susan Rice’ın yerine atandığı Tom Donilon’ın ise önümezdeki hafta istifa ederek makamını yeni baş danışmana devretmesi bekleniyor.

Susan Rice’nin göreve atanmasını Beyaz Saray’ın Gül Başhçesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile duyuran Başkan Obama, ‘‘Susan, dört dörtlük halkına hizmet eden ve vatan sevgisini herşeyin önüne koyan biri’’ diye kaydetti.

Rice, görevi 58 yaşındaki Tom Donilon’dan devir alacak. Son dört yıldır Başkan Obama’ya ulusal güvenlik konusunda hergün brifing veren Donilon, Amerika’nın Çin ve Güney Asya ülkeleri ile olan ilişkilerinde rotayı yeniden çizen isimlerden olduğu ifade ediliyor. Obama’da toplantıda Donilon için, ‘‘Başkanlığım dönemince ulusal güvenliğimizi ilgilendiren her olayda etkili olmuştur’’ diye tarif etti.   

Susan Rice’dan boşalan makama ise Obama insan hakları savunuculuğu ile tanınan ve eski danışmanlarından Samantha Power’ı atadığını duyurdu. Soykırım konusunda uzman olan Power, Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi.

Rice: Hem Obamacı hem İsrail dostu

Rice, Obama’nın en güvendği isimlerden. Hatta Cumhuriyetçilere göre Başkan Obama’ya son seçimi kazandıran önemli isimlerden birisi Susan Rice.

Cumhuriyetçi Partililer, geçtiğimiz yıl başkanlık seçimlerine yaklaşık iki ay kala Libya’nın Bingazi’deki ABD Başkonsolosluğu’na yapılan saldırıyı Rice’nin bilerek kamuoyunu yanıtılttığı kanatinde. Rice, Başkonsolosluğa yapılan saldırının bir terör olayı değil, aynı gün sosyal paylaşım sitesi olan youtube’da yayına sokulan ve İslam dinine ağır hakaret eden filme yönelik olduğunu ileri sürmüştü. Saldırıda ABD’nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens ile birlikte 4 elçilik çalışanı yaşamını yitirmişti.

Cumhuriyetçi Partililer, Rice’nin Başkan Obama’nın seçime iki ay kala Bingazi’deki saldırılardan dolayı yarışı kaybetme ihtimaline binaen kendini feda ettiği görüşünde. Bu nedenle Başkan Obama’nın bu yılın başında Dışişleri Bakanlığı için aday gösterdiği Rice’ye karşı Cumhuriyetçiler Senato’da muhalif duruş sergilemiş ve atamyı engellemişti.

Rice’nin Bingazi dışında öne çıkan bir başka yönü ise görev yaptığı süre içinde Birleşmiş Milletler’de İsrail’i eleştiren hiçbir tutumu göstermemiş olması. Zaman zaman Obama’nın İsrail hükümetinin Filistin topraklarında uluslar arası hukuku yok sayarak yeni yerleşim birimleri açmasına karşın gösterdiği tepkilerin bir benzerini Rice, ne BM’nin içinde ne de Güvenlik Konseyi toplantılarında sergilemedi.

Rice, Arap Baharı için ülkesinin dış politikasına paralel siyaset izledi. Gösterilerin ilk başladığı dönemde suskun kalmayı tercih eden Rice, daha sonraki aylarda halkın Demokratik isteklerinin haklı olduğu yönünde beyanatlar verdi.

İran’a yaptırım konusunda şahin bir tutum sergileyen Rice, Güvenlik Konseyi toplantılarında Tahran’ı hep ağır bir dille eleştirdi. Rice, geçen yıl Suriye’deki iç savaşın durdurulması için yapılan girişmlere İran’ın katılmasını nasıl değerlendirdiği sorusuna, ‘‘Sorunun parçası olan bir ülke çözümü de engeller’’ diye cevap vermişti.

Daimi temsilci olduğu dönem içinde bakanlık makamına eş bir pozisyonla görevini sürdüren Rice’nin ulusal güvenlik baş danışmanı olabilmesi için Senato’dan izin almasına gerek yok.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.