Süper Salı’nın galipleri Trump ile Clinton oldu

Süper Salı’nın galipleri Trump ile Clinton oldu

ABD siyasetinde kritik öneme sahip olan ‘‘Süper Salı’’ önseçiminin galipleri Cumhuriyetçi Parti’de başkan aday adayı Donald Trump, Demokratlar da ise Hillary Clinton oldu.

Clinton ile Trump’ın 8 Kasım tarihinde yapılacak olan 2016 ABD başkanlık seçimlerinde birbirlerinin rakibi olma ihtimali oldukça arttı.

11 eyalette önseçime giden Demokrat ve Cumhuriyetçilerde gecenin galipleri Clinton ile Trump oldu. Her iki başkan aday adayı da 11 eyaletten 7’sinden galip ayrıldı.  

Süper Salı, ABD siyasetinde önseçim döneminde aynı gün içinde en fazla sayıda eyalettin sandığa gitmesine verilen ad. Önseçimlerde son derece kritik öneme sahip olan Süper Salı’da genelde partilerin başkanlık aday yarışını kimin kazanacağı kaba taslak belli oluyor.

Cumhuriyetçiler de Süper Salı’nın açık ara galibi emlak milyarderi Donald Trump ile Demokrat Parti’de eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton oldu. Trump ile Clinton, dün yapılan önseçim sonrasında partilerinin başkan adayı olma yolunda en şanslı isimler oldu.

Clinton, Texas, Virginia, Georgia, Arkansas, Tennessee, Alabama ile Massachusetts de zafere ulaştı. Başkan adaylığı yarışında Clinton’un rakibi olan Vermont Senatörü Bernie Sanders ise, memleketi Vermont, Minnesota, Oklahoma ile Colorado da kazandı. Haberin yazıldığı saatte henüz Amerikan Samoa adasında oy sonuçları açıklanmadı. Amerikan Samoa adasında galip gelecek aday 10 delege kazanacak.  

Clinton, dün 7 eyalette kazanmasına karşın Sanders’ı yarış dışına itebilecek büyüklükte zafer elde edemedi. Sanders, geçen ay içinde seçim kampanyasına 42 milyon dolar toparlayarak rakibi Clinton’ı bağış toplama yarışında son iki ayda geride bırakmış oldu.  

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump speaks about the results of Super Tuesday primary and caucus voting during a news conference in Palm Beach

CUMHUİYETÇİLER DE İKİ BAŞKAN ADAY ADAYI YARIŞTAN ÇEKİLEBİLİR

Cumhuriyetçiler’de Süper Salı’nın açık ara galibi Donald Trump. Ancak işler muhafazakar partide görüldüğü kadar net değil. Trump, Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Vermont, Tennessee ile Virginia eyaletinde zafere ulaştı.

Trump’ın Alaska eyaletinde yerel saat ile gece 12:00 de kapanacak olan sandıkların sayım neticesi Çarşamba günü elde edilebilecek. Ancak Trump’ın Alaska’da galip gelmesi bekleniyor. Trump daha önce de New Hampshire, South Carolina ile Nevada eyaletleri önseçimlerini de kazanmıştı.

Cumhuriyetçi Parti’deki adaylık yarışında Trump’ın bir hayli gerisinde görünen Teksas Senatörü Ted Cruz, memleketi Teksas ile Oklahoma da zafere ulaştı. Cruz, daha önce de önseçimlerin ilk yapıldığı eyalet olan Iowa’da birinci gelmişti.

Süper Salı da ilk defa bir eyalette önseçimi kazanan başkan aday adaylarından Florida Senatörü Marco Rubio, bu sonuçla yarışa muhtemelen devam edebilecek. Cumhuriyetçi Parti merkez yönetiminin Trump’ı durdurabilmek için desteklediği Rubio, muhafazakar seçmenden bir türlü beklenen desteği göremiyor. 15 Mart’ta önseçime gidecek olan memleketi Florida’da Rubio galip gelmemesi durumunda yarıştan çekileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından olan Ohio Valisi John Kasich ile emekli doktor Ben Carson, hiçbir eyalette seçimi kazanamadı. Bu ikili bugüne kadar da hiçbir eyaletten birinci isim olarak çıkmayı başaramamıştı. İki isminde önseçim yarışından çekilmeleri durumunda sürpriz olmayacak. 

CLİNTON İLE TRUMP BİRBİRLERİNİ HEDEF ALMAYA BAŞLADI

AP ve Reuters haber ajansları Süper Salı sonuçları için Clinton ile Trump’ın partilerinin başkan adaylığını kazanacağı sinyalini verdiği yorumunu yaptı. CNN ise Clinton’ın yalnızca eyalet bazında değil delege bakımından da rakibi Sanders’a karşı çok büyük zafer elde ettiği yorumunda bulundu.

Zafer konuşmasında parti içindeki önseçimi kazandığı imajını veren Clinton, Bernie Sanders yerine Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ı hedef tahtasına oturttu. Florida’nın Maimi şehrinde zafer konuşması yapan Clinton, insanlar arasına duvarları örmek yerine aradaki engelleri kaldırmak gerektiğini söyledi. Konuşmasında daha çok sevgi, iyilik yapma mesajları veren Clinton, bu söylemleri ile sürekli öfke, şiddet söylemlerinde bulunan Trump’ın panzehiri olduğu havasını verdi.   

Donald Trump’da zafer konuşmasında Clinton’ı hedef aldı. Trump, Clinton’ın uzun süredir yüksek konumu işgal ettiğini belirterek, “Eğer şimdi onu oradan indirmezsek önümüzdeki 4 yıl daha kalır’’ dedi.

Republican U.S. presidential candidate Senator Marco Rubio reacts to the Super Tuesday primary and caucus voting results at a campaign rally in MiamiDELEGE SAYISINDA CLİNTON İLE TRUMP RAKİPLERİNE GÖRE AÇIK ARA ÖNDE

Başkan aday adayları önseçime gittiği eyalette elde ettiği oy oranı nispetinde delege kazanır. Bu delegeler ise önseçimler sonrasında partinin kurultayında kazanan başkan aday adayına oy kullanır ve resmen o kazanan kişiyi partinin başkan adayı olarak kamuoyuna duyurur.

Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışında bugüne kadar en fazla delege kazanan isim Trump. Trump’ın 221, en yakın rakibi Cruz’un ise 52 delegesi bulunuyor. Cumhuriyetçiler’de bin 236 delege kazanan başkan aday adayı Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçiminde partinin adayı olma hakkını elde ediyor.

Demokrat Parti’de ise Clinton, delege bakımından Sanders’a fark atmış durumda. Süper Salı da 334 delege daha kazanan Clinton, toplamda ise 969 delegeye ulaştı. Sanders ise Süper Salı da 145 delege kazanarak toplamda 319 oldu. Demokrat Parti’nin başkan adayı olabilmek için aday adaylarından birisinin 2 bin 382 delege kazanması gerekiyor.

Gelecek Cumartesi günü 5 eyalette başkan aday adayları yine önseçime gidecek. Pazar günü ise Maine eyaletinde Demokratlar Porto Rico da ise Cumhuriyetçiler sandık başına gidecek.

Her iki parti Haziran’ın ortasına kadar önseçimleri ABD genelinde tamamlayarak Temmuz ayı bitiminde de kurultaylarını yapacak. İki parti de başkan adaylarını resmen açıkladıktan sonra 8 Kasım’da Beyaz Saray için birbirleri ile mücadele edecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.