‘Süper Salı’ ne demek? Neden önemli?

‘Süper Salı’ ne demek? Neden önemli?

ABD başkanlık seçimleri için ‘Süper Salı’ olarak tanımlanan önseçim günü kritik öneme sahip.

ABD genelinde 10’dan fazla eyalette aynı anda önseçime gidecek.

Önseçime gidecek bazı eyaletlerde partililer bazılarında ise genel seçmene sandık açık olacak. Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Teksas, Vermont ile Virginia  önseçiminde oy kullanmaya haiz olan her vatandaş (primary) sandık başına gidebilecek.

Alaska, Amerikan Samoa, Colorado, Minnesota, North Dakota, Oklahoma ile Wyoming de yalnızca partili üyeler (caucus) oy kullanabilecek.

Süper Salı günü bir de yurt dışında bulunan Demokrat Parti’ye üye kimseler, bulundukları ülkeden önseçime yarından itibaren bir hafta süre ile katılabilecek.  

Alaska, North Dakota ve Wyoming eyaletlerinde yalnızca Cumhuriyetçi parti içinde önseçim yapılacak. Demokratlar bu eyaletlerde yarın önseçime gitmiyor.

Demokratlar, Amerikan Saoması’nda önseçime gidecek. Amerikan Saoması eyalet olarak değerlendirilmiyor ancak önseçimde 10 delege çıkarma hakkı bulunuyor.

Aynı genel seçimlerde olduğu gibi her eyalet önseçimde farklı sayıda delege çıkarıyor. Başkan aday adayları da kimi eyaletlerde kazandıkları zaman bütün delegeleri kendi hanesine yazdırıyor. Bazen ise aldığı oy oranı miktarında delege kazanıyor. Her eyalette Demokratlar ile Cumhuriyetçi Partililerin seçeceği delege sayısı da farklı. Mesela Teksas da Demokratlar 252 delegeyi seçecek, Cumhuriyetçiler ise 155 delege.

SÜPER SALI’NIN ÖNEMİ NEDİR?

Süper Salı günü ABD genelinde ondan fazla eyalette aynı anda seçime gidilmesi ve ülkedeki genel politik eğilimi göstermesi açısından önem arz ediyor. Süper Salı’da rakiplerine karşı üstünlük gösteren başkan aday adayı kendi partisi içindeki başkan adaylığı yarışında büyük avantaj elde ediyor.

Süper Salı galibi başkan aday adayı siyasi moral, politik rüzgar ve kamuoyunda yıldızı parlayan kişi oluyor ve ünlü isimler de bu kimseler yönünde destek açıklaması yapıyor.

Örneğin, yarın Demokratlar’dan Hillary Clinton’ın kazanması durumunda hem parti içindeki senatör, milletvekili, valiler hem de kamuoyunda isim yapmış iş adamı, sanatçı ve eski politikacıların daha yoğun destek açıklamaları yapmaları söz konusu. Aynı şekilde Clinton’ın rakibi Senatör Bernie Sanders kazanırsa desteklerin bu yönde olması genel siyasi bir eğilim.

CUMHURİYETÇİ PARTİ İÇİNDE SÜPER SALI DAHA DA KRİTİK ÖNEME SAHİP

Cumhuriyetçi Parti içinde Süper Salı’nın önemi Demokratlara nazaran daha fazla. Yarın eğer başkan aday adaylarından Donald Trump kazanırsa muhafazakar parti adına bu büyük bir kırılmanın habercisi olacak. Cumhuriyetçi Parti’nin merkez yönetimi ve elitlerinin karşı olduğu Trump’ın partinin başkan adaylığı yarışını kazanması merkez ile taşranın çatışması anlamına geliyor.

Cumhuriyetçi Parti yetkilileri, Trump’a karşı diğer başkan aday adaylarından tek aday konusunda anlaşmaları yolunda kulis yaptığı biliniyor. Trump’ın başkan adaylığı yarışını kazanması yalnızca rakiplerine üstünlüğü anlamına gelmiyor. Aynı zamanda parti merkezini de dize getirecek. Bu da partide muhtemel yeniden yapılanmanın önünü açması açısında ciddi siyasi çalkantılara yol açabileceği tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.