Son istatistikler Demokratları ara seçim için yeniden umutlandırdı

Son istatistikler Demokratları ara seçim için yeniden umutlandırdı

Washington Post gazetesi tarafından ve geçmiş seçimlerin değerlendirilmesiyle hazırlanan ara seçim tahminleri Demokratları umutlandırdı. ‘Election Lab’ adlı istatistik yöntemine göre Demokrat Parti’nin Senato’daki çoğunluğu koruma şansı yüzde 51.

Chris Cillizzla imzasıyla çıkan yorum haberde Election Lab yöntemiyle yapılan hesaplamada Demokratların 4 Kasım’da yapılacak olan ara seçimlerde Senato çoğunluğunu elinde tutabileceği ileri sürüldü. Yazıda istatistik yöntemi hakkında bilgi veren deneyimli gazeteci, 1980’den 2012’ye kadar yapılan genel ve ara seçimlerin incelendiğini ve ortaya çıkardığı istatistiksel verilere dayanan bir analiz yapıldığını yazdı.

Kamuoyu şirketleri tarafından hazırlanan anketlerle çeliştiği görülen Election Lab sonuçlarında son iki haftada halkın Demokrat Parti’ye olan ilgisinde artma olduğunu görülüyor.

Election Lab tahminlerinde üç yeni bulgu dikkat çekti. Buna göre Colorado’da Demokrat Parti Senatörü Mark Udall’ın koltuğunu yeniden kazanma şansı daha önce yapılan hesaplamalarda yüzde 64’ken Washington Post’un tahminine göre bu oran yüzde 94.

Iowa’da Cumhuriyetçi Parti’den federal senatör adayı olan eyalet Senatörü Joni Ernst’in seçimi kazanma şansı yüzde 72’den yüzde 59’a düştü.

Kansas’ta ise daha önce seçimi kazanacağına kesin  gözüyle bakılan Cumhuriyetçi Senatör Pat Roberts’ın şansı yeni hesaplamalala yüzde 68’e geriledi.

Siyasi uzmanlar, Demokratların son iki haftada halktan aldığı desteğin artmasını kararsızların yavaş yavaş tercihlerini netleştirmesine bağlıyor.

Geçtiğimiz hafta New York Times gazetesi Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluk elde etme şansını yüzde 51 olarak ilan etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.