Şerif Arpaio’nun destekçileri sahnede!

Şerif Arpaio’nun destekçileri sahnede!

Yüksek Mahkeme’nin, federal hükümetten Arizona’daki göçmenlik yasasının sınırı aşıp aşmadığı ile ilgili aldığı bir şikayeti incelediği günlerin hemen akabinde, ‘insan hakları’ ihlalleri yaptığı iddiasıyla soruşturma altına alınan Şerif Joe Arpaio’nun destekçileri bir yürüyüş gerçekleştirdi. Amerikan kamouyunda ‘sert şerif’ imajıyla tanınan ve kendi idari bölgesindeki mahkumların ‘pembe içlik ve iç çamaşırı’ giyinmesini zorunlu tutan Arpio’nun 3.5 yıldır devam eden davasında henüz bir sonuca varılamadı.

2 yüze yakın muhafazakar Arizonalı geçtiğimiz cumartesi günü Arizona’da İdari Bölge Şerifi Joe  Arpaio’yu desteklemek için yürüyüş yaptı. Joe Arpaio, federal mahkeme tarafından ırkçı fişleme yaptığı konusunda soruşturma altına alınmıştı.
‘Hadi Joe hadi’ diye sloganlar atan topluluğu megafonuyla yaptığı açıklamalarla Phoneix Vadisi şehrindeki bir parkta yönlendiren Randy Hatch, “Şerif Joe, bu toplumda göçmenlik yasasını güçlendirebilecek ender insanlardan bir tanesi” yorumunu yaptı. supporters-arpio
Kendisini Amerika’nın ‘en sert şerifi’ olarak tanımlayan Arpaio Fountain Hills’te yaşıyor. Bu ayın başında Obama yönetimi Arpaio’yu ve çalıştığı departmanı ‘haksız bir şekilde Latin kökenli insanları hedef almak yoluyla insan haklarını çiğnemek’ suçundan dava edeceğini açıklamıştı. Şerif hiçbir haksızlık yapmadığını belirterek federal hükümeti 11 milyon yasal olmayan göçmene savaş açtığı için kendisini karşısına almakla suçlamıştı.
Arpai’nın ilk olarak mahkemeye çıkartılmasını sebep olan yasal soruşturma 2008 yılında bir önceki başkan George W. Bush döneminde başlatılmıştı. Arpaio’nun destekçilerinden olan ve tabanca taşıdığı gözlenen Buffalo Rick Galeener soruşturmayı ağır şekilde eleştirerek ‘politik bir çıkar’ taşıdığını ifade etti.
Yürüyüş ülkenin göçmenlik yasasını yoğun olarak tartıştığı bir zamana denk geldi. Arizona’nın göçmenlik yasasını uygulamasıyla ilgili eyalet kanunlarının federal kanunların yetki alanını ihlal ettiği ile ilgili şikayetin Yüksek Mahkeme’ce tartışıldığı bir zamanda yürüyüş Amerikan kamuoyunun yönelimlerine dair ipuçları verdi. Şikayete konu olan yasa cumhuriyetçi Arizona Valisi Jan Brewer tarafından 2010 yılında imzalanmıştı. Yasa polise herhangi bir nedenle durdukları kişilerin göçmenlik durumunu sorgulama ya da kişileri bu amaçla durdurup arama yetkisini veriyordu. Bu kanun uygulamaya girmeden önce federal hakim tarafından bloke edilmişti.
pinkArpaio aynı zamanda kendi idari bölgesindeki hapishanede bulunan mahkumlara karşı davranışlarından dolayı da eleştiri oklarının hedefinde. Geçtiğimiz ay federal mahkeme mahkumların ‘pembe iç çamaşırı’ giymesiyle ilgili gerekliliğin suçlu bulunmayan mahkumlar göz önüne alındığında anayasal olmayabileceğini açıklamıştı. Mahkeme, Arpaio’yu 2001 yılında akli dengesinde problemler olabilecek bir mahkuma zorla pembe iç çamaşırı giydirmeye çalışmasıyla suçluyor. Mahkum ‘pembe iç çamaşırı’ tartışmasından bir hafta sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. Arpaio yaklaşık 10 yıldır kendi idari bölgesindeki erkek mahkumların pembe iç çamaşırları, içlikler ve bluzlar giymesini zorunlu tutuyor. Kendisiyle yapılan bir röportajda neden böyle bir kanun çıkarttığını ise şöyle açıklıyor: “Böyle bir kanun çıkartmadaki birinci amacım kurumsal. İkinci amacımsa kişisel. Mahkumların en sevmediği şeylerden biri pembe renk. Ben de onlara en sevmediklerini veriyorum.”
Öte yandan pembe içlikler giyinmek zorunda kalan mahkumların bir çoğu bunun ‘aşağılayıcı’ bir uygulama olduğunu savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.