Senatörlük seçimleri servet gerektiriyor

Senatörlük seçimleri servet gerektiriyor

ABD başkanlık seçimleri reklam harcamaları, kampanya çalışmaları, dev seçim ekibi ve diğer giderleri ile artık her bir iddialı başkan aday adayı için yüz milyonlarca dolar anlamına geliyor.

Yalnızca başkan değil her bir senatör de milyonlarca doları seçim çalışmaları için gözden çıkarıyor.

Kasım ayında ABD halkı sandığa gidiyor. Amerikalılar yalnızca yeni başkanın kim olacağına karar vermeyecek; bunun yanı sıra Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin tamamı (435 milletvekili) ile yüz üyeli Senato’nun da üçte birini yenileyecek.

Kongre’de Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasındaki çoğunluk yarışı seçim kampanyalarında harcanan paralara da günden güne daha da çok yansıdığı dikkat çekiyor.

Demokratlar ile Cumhuriyetçi Parti gelecek Senato seçimleri için toplam 65 milyon dolar ödenek ayırdı. Her iki parti de bu parayı yalnızca televizyon reklamları için ayırdığını da not edelim. Ve bu kaynak seçim yarışı için verilen ilk avans. Her iki parti de önümüzdeki aylarda kesenin ağzını daha da açacak ve yüz milyon dolarları bulacak olan bir harcama ile sandığa gideceği belirtiliyor.

İlk etapta Demokrat Senatörlük Kampanya Komitesi (DSCC), Senato seçimlerinin ilk etabına 37 milyon dolar ayırdığını bildirdi. Buna karşılık Ulusal Cumhuriyetçi Senatörlük Komitesi (NRSC) ise 28 milyon dolar bir bütçe belirtti. Ancak her iki partinin de açıkladığı rakam buzdağının görünen kısmı olarak değerlendiriliyor. Politico adlı siyasi haber sitesi, iki tarafında Senato seçimleri için açıkladıkları rakamdan çok daha fazlasını harcayacaklarını savundu.

Bugün Senato’da Cumhuriyetçilerin 54, Demokratların ise 44 senatörü var. Senato’daki 2 bağımsız senatör ise Demokratlar ile ortak hareket ettiğinden Kasım ayındaki seçimde liberal partinin tekrar Senato’da çoğunluğu ele geçirebilmesi için rakibinden en az 4 senatörlük kapması gerekiyor.

EYALETLERİN DURUMUNA GÖRE ÖZEL BÜTÇE OLUŞTURULUYOR

Yeniden seçilmeleri kritik eşikte olan bazı senatörleri için NRSC özel bütçe oluşturdu. Bunların başında New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte’nin seçim kampanyasına 6.8 milyon dolar ayırdı. Ayotte dışında, Pennsylvania Senatörü Pat Toomey için 6.7 milyon dolar, Ohio Senatörü Rob Portman için 5.9 milyon dolar, Wisconsin Senatörü Ron Johnson için 2 milyon doları Cumhuriyetçiler gözden çıkardı.

DSCC, Senato’da 2011 seçimlerinde kaybettikleri çoğunluğu geri alabilmek için bazı eyaletlerdeki senatörlük seçimlerine özel harcama kalemi ayrıldı. Florida, Ohio eyaletlerindeki senatörlük yarışı için toplam 20 milyon doları gözden çıkaran DSCC, her iki eyaleti de 2012 seçimlerinde kaybetmişti.

Demokratlar New Hampshire da galip gelebilmek için 8 milyon dolar, Colorado için 5 milyon dolar, Nevada için 4 milyon dolar ayırdığı aktarıldı.

Demokratlar için, Nevada eyaletinde yapılacak olan senatörlük seçiminin hem koltuk hem de sembolik anlamı oldukça büyük. Halihazırda partinin Senato’da Azınlık Lideri olan ve partinin ikinci en kudretli ismi olan Nevada Senatörü Henry Reid emekliye ayrılıyor. Reid’ın koltuğunu tekrar kazanabilmek Demokratlar kadar Cumhuriyetçilerin de üzerinde stratejiler ürettiği kritik bir koltuk. Bu nedenle her iki parti de Nevada’daki senatörlük yarışına özel bütçe ayırmış durumda.

Yerel basın, Nevada’daki senatörlük seçimlerinin favorisinin Cumhuriyetçi Partili milletvekili olan Joe Heck olduğunu savunuyor. Ancak Kasım ayındaki seçimler için bugünden tahmin tutturmanın çok güç olduğu da unutulmamalı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.