Senato’dan İHA saldırılarına yönelik komuoyu yoklaması kararı

Senato’dan İHA saldırılarına yönelik komuoyu yoklaması kararı

Senato İstihbarat Komitesi, insansız hava aracı (İHA) saldırılarının devam etmesi ile ilgili vatandaşlar da dahil hem kamuda hem de devlet kademelerinde kamuoyu yoklaması yapma kararı aldı.

 

Reuters haberin ajansının haberine göre, yapılan gizli oturumda, komitenin, ayrıca yabancı ülkelerde gerçekleştirilen İHA saldırılarında ölen ve yaralananların yasal olarak istatistiğinin tutulması için karar aldığı da kaydedildi.

 

Komitede 13’e karşı 2 oyla kabul edilen tasarının, önce senato tarafından daha sonra ise başkanın onayından geçmesi gerekiyor.

 

Obama yönetiminin dış devletler tarafından İHA saldırılarından dolayı baskı altında olduğu ve bu konuda daha şeffaf bir yol izleme kararı aldığı belirtiliyor.

 

SALDIRILARDAN EN ÇOK ETKİLENEN PAKİSTAN

 

Pakistan’ın Kuzey Veziristan eyaleti ABD’nin en yoğun İHA saldırısının ve yol açtığı ölümlerin olduğu bölge olarak göze çarpıyor. ABD ayrıca Yemen, Afganistan ve Somali’de İHA saldırıları düzenliyor.

 

Pakistan, Birleşmiş Milletler’e sunduğu raporda son 10 yılda 400 sivilin bu saldırılarda öldüğünü bildirmişti.

 

Pakistan İHA saldırıları ile ilgili çektiği sıkıntı sadece verdiği sivil kayıplarla sınırlı değil. Aylardır Pakistan hükümeti Pakistan Talibanı olarak bilinen Tahriki Taliban Pakistan (TTP) ile barış müzakerelerine oturmayı planlıyordu. Ancak TTP, ABD’nin İHA saldırılarını gerekçe göstererek barış diyaloglarına yanaşmıyordu.

 

Pakistan hükümetiyle Taliban arasında müzakerelerin başladığı iddia edildiği günlerde ise eski TTP lideri Hakimullah Mehsud’un ABD İHA’ları tarafından öldürülmesi barış diyaloglarını çıkmaza soktu. Yeni lider ile birlikte müzakerelerin nasıl bir boyut kazanacağı merakla beklenirken, Pakistan hükümeti diyaloglara her zaman açık olduklarını yineliyor ancak Taliban, hükümeti sorumlu göstererek intikam yeminleri ediyor.

 

TTP liderlerinden Ehsanullah Ehsan , Pakistan hükümetinin barış müzakereleri ile ilgili ısrarı ile ilgili diyalog ihtimalinin sıfırın altında olduğunu kaydetti. Böylelikle 2004’te başlayan ABD İHA saldırıları Pakistan kamuoyunda tepki toplamaya, Pakistan hükümetinin de başını ağrıtmaya devam ediyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.