ABD Senatosu’nda İran anlaşması geçti

ABD Senatosu’nda İran anlaşması geçti

ABS Senato’su, İran ile yapılacak olan nihai anlaşmanın değerlendirip son kararı kendilerinin vereceği bir tasarıyı 98’e karşılık 1 oy ile kabul etti.

Senato, her iki partinin ortaklaşa hazırladığı ve Kongre’ye İran anlaşmasını gözden geçirme yetkisi tanıyan yasa tasarısını onayladı.

Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililerin özen ile üzerinde çalıştığı uzlaşma önergesine Demokrat senatörler de destek verdi. Tasarının kabulünün ardından Senato’daki Dışilişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Corker (Cumhuriyet Partili), “Bu tasarı onaylanmadıkça (Beyaz Saray tarafından) Kongre’nin anlaşmayı onaylaması sözkonusu değil” dedi.

Senato’nun tasarıyı onaylaması Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’in zaferi olarak yorumlandı. McConnell dün Senato’da yaptığı konuşmada, “Birçoğu (mensunbu olduğu partilileri kast ediyor) daha sıkı bir tasarının geçmesini arzu ediyordu. Ben onlarla aynı fikirde değilim. Bu mevzuat desteklenmeyi hak edecek nitelikte” demişti. McConnell tasarı için ayrıca, “Amerikan halkının oyları ile göreve atadığı Kongre üyelerinin onlar adına bu gücü kullanmasıdır” diye yorumlamıştı.

Demokrat Partili Senato Azınlık Lideri Harry M. Reid de yapılan pazarlıkların ardından hazırlanan tasarıya destek verdi. Uzun süredir pazarlıkları süren tasarının oylamasında 100 üyeli Senato’da 1 karşın 98 oy ile kabul edildi.

Tasarıya Cumhuriyetçi senatörler içinde 6 tanesi karşı çıktı. Tasarıya karşı çıkan muhafazakar senatörler, özellikle tasarıya İran’a karşı yaptırımların kalkması karşılığında Tahran’ın İsrail’i resmen tanıma şartını koşan madde eklemek istiyordu.

TASARI NELERİ İÇERİYOR?

Üç aydır Senato’da pazarlığı yapılan tasarı Kongre’ye 30 gün içinde İran ile varılan anlaşmayı gözden geçirme izni veriyor. İran ile varılan çerçeve anlaşmasının haziran ayı sonuna kadar nihai sonuca ulaştırılması öngörülüyor. Nihai anlaşma sağlandıktan sonra Başkan Barack Obama, Kongre’nin bir ay içinde anlaşmayı gözden geçirmesini bekleyecek. Bu süre zarfı içinde yürütmenin başı olan Obama, anlaşmanın şartlarını yerine getirebilmek için herhangi bir eylemde bulunamayacak. Obama, Kongre’nin gözden geçirip onaylamasından sonra yaptırımların aşamalı olarak anlaşmaya uygun şekilde kaldırılmasına yönelik eyleme geçebilecek. Temsilciler Meclisi ya da Senato, anlaşmayı onaylamaz veya belirlenen sürede tasdik etmez ise bu durumda tasarı Başkan’a yaptırımların kaldırılması konusunda yetki tanıyor.

OBAMA TASARIYI ONAYLAYACAK MI?

Senato’da her iki partinin de ortaklaşa desteği ile kabul edilen tasarının Beyaz Saray tarafından onaylanmasına kesin gözü ile bakılıyor. Beyaz Saray daha önce tasarının içeriğine dikkat çekmiş ve Başkan Obama’nın bu yönde varılacak bir uzlaşıyı geri çevirmeyeceğini bildirmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.