Senato’da çoğunluğa Cumhuriyetçiler daha yakın

Senato’da çoğunluğa Cumhuriyetçiler daha yakın

ABD, 4 Kasım’daki ara seçimlerde Senato’da çoğunluğun Demokratlar’da mı kalacağı yoksa Cumhuriyetçi Parti’ye mi geçeceği sorusuna kilitlenmiş durumda.

Pazar günü açıklanan iki ankete göre Cumhuriyetçiler, çoğunluğu ele geçirmeye daha yakın görünüyor. NBC ile Marist adlı kamuoyu şirketinin ortaklaşa yaptığı ankete göre önümüzdeki salı yapılacak ara seçimlerde kritik öneme haiz altı eyaletin dördünde seçim Cumhuriyetçi Parti lehine görülüyor. Yine dün açıklanan bir başka ankette de Senato’da çoğuluğu ele geçirmede Cumhuriyetçi Parti önde görülüyor. New York Times, CBS ve YouGov şirketinin ortak anketine göre Cumhuriyetçilerin bu 6 kritik eyaletin dördünde mutlu sona ulaşması bekleniyor.

midterm el

Muhafazakar Parti’nin Senato’da çoğunluğu ele geçirebilmesi için mevcut sayısına 6 sandalye daha eklemesi gerekiyor. Ara seçimde kritik olduğu belirtiken 6 eyalet Alaska, Kansas, Kuzey Carolina, Arkansas, Colorado ve Georgia şeklinde sıralanıyor. Güney Dakota ile Batı Virginia eyaletlerinde ise seçimi Cumhuriyetçilerin kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Daha önce Demokrat Parti’nin kazanacağı düşünülen Iowa eyaletinde de ibre son haftalarda Cumhuriyetçi Parti’den yana dönmüş durumda.

Bu altı kritik eyaletten dördünü daha Cumhuriyetçi Parti’nin kazanması, son iki yılın Başkan Barack Obama hükümeti için Beyaz Saray’da hiç de rahat geçmeyeceği anlamına geliyor.

KANSAS’I BAĞIMSIZ ADAY KAZANABİLİR

ABD’liler 4 Kasım’da otuzdan fazla eyalette senatör seçimleri için oy kullanacak. Yarışın en sıkı geçeceği eyaletlerden birisi de Kansas. Ancak Kansas’ı diğer eyaletlerden ayıran özelliği, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti arasında çekişmenin yaşanmayacak olması. Her genel seçimde Cumhuriyetçilerin banko kazandığı Kansas eyaletinde senatörlük yarışı muhafazakar partinin Senatörü Pat Roberts ile bağımsız aday Greg Orman arasında geçiyor. Orman rakibine göre çoğu ankette önde görünüyor. Ancak son haftalarda Cumhuriyetçi Parti’nin eyalette kesenin ağzını açarak Roberts için daha fazla reklam çalışması yapması anketlere de yansımış durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.