Senato, Ulusal Savunma Yetki Yasası’nı onayladı

Senato, Ulusal Savunma Yetki Yasası’nı onayladı

Senato, Ulusal Savunma Yetki Yasası tasarısını onayladı. Tasarıda, ABD’nin Suriye’ye yönelik olası askeri eyleminin müttefiklerle birlikte olması, ABD askerlerinin karaya ayak basmaması ve ABD güçlerine yönelik risklerin ve masrafların mümkün olduğunca azaltılması gerektiği belirtiliyor.

ABD Kongresi’nin Senato kanadı, ABD ordusuna, Afganistan’daki savaş ve nükleer silahlarla ilgili fon için 631,4 milyar dolarlık bütçe ayıran yetki yasası tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Senato’da kabul edilen tasarıda, Temsilciler Meclisi’nden geçen versiyonuyla uyumlaştırılmasının ardından yürürlüğe girişinin onaylanması için ABD Başkanı Barack Obama’nın imzasına sunulacak.

Yasa tasarısının Senato’dan geçen versiyonunda, İran’a yeni tür yaptırımlar, Guantanamo cezaevindeki mahkumların ABD’ye transferine kalıcı yasak getirilmesi ve ABD vatandaşlarının “askeri gözaltına” alınmalarıyla ilgili sınırlamalar gibi birçok düzenlemeler içeriyor.
Bunun yanında yasa tasarısı, Pentagon’dan, Kongre’ye, önceliklerini Asya’ya kaydıracak ABD ordusundan bu konuda gereken kaynaklar ve Afganistan’daki ABD askerlerinin azaltılmasının riskleriyle ilgili raporlar sunulmasını isteniyor. Ayrıca, yasa tasarısının Suriye ile ilgili maddesinde de, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’dan, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 90 gün içinde ABD Kongresi’nin iki kanadına da Suriye’de askeri seçeneklere dair rapor sunması talep ediliyor. Ancak, yasa tasarısı, Suriye’de askeri güç kullanımına dair bir yetki vermiyor. Tasarıda, ABD’nin Suriye’ye yönelik olası askeri eyleminin müttefiklerle birlikte olması, ABD askerlerinin karaya ayak basmaması ve ABD güçlerine yönelik risklerin ve masrafların mümkün olduğunca azaltılması gerektiği belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.