Senato tarafından hazırlanan CIA raporunun açıklanması yine ertelendi

Senato tarafından hazırlanan CIA raporunun açıklanması yine ertelendi

ABD Senatosu tarafından hazırlanan CIA raporunun kamuoyuyla paylaşılmasına bir erteleme daha geldi. Adalet Bakanlığı, Senato İstihbarat Komitesi’nden, hükümetin rapor üzerindeki redaksiyon süresini 29 Eylül’e kadar uzatmasını talep etti. Komite bu isteğe olumlu cevap verdi.

Senato tarafından Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın ‘Geliştirilmiş sorgulama teknikleri’ hakkında hazırlanan rapor daha önce Beyaz Saray’ın isteği üzerine ertelenmişti. CIA raporunu hazırlayan Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Dianne Feinstein, bu kez de Adalet Bakanı Eric Holder’ın rapor özetinin şu an yayınlanmasının uygun olmayacağını kendilerine bildirdiğini ifade etti.

Bilgi Edinme Yasası gereği Senato’nun hazırladığı raporun özetinin kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Feinstein, temmuz ayında hem Obama hem de George W. Bush dönemlerinde CIA’in sorgulama tekniklerini içeren 500 sayfalık raporun ağustos ayının ilk haftalarında açıklanacağını duyurmuştu.

Raporu hazırlayan İstihbarat Komitesi’nin, Beyaz Saray tarafından rapor üzerinde fazla oynama yapılmaması için mücadele verdiği ifade ediliyor. Yine basına sızan bilgilere göre raporda denizaşırı hapishanelerde CIA’in ‘düşman savaşçı’ olarak tanımladığı insanlara karşı uyguladığı işkencelere dair yeni detaylar bulunuyor.

İstihbarat Komitesi Başkanı Feinstein, 12 Ağustos’da verdiği bir mülakatta Beyaz Saray’ın rapor üzerinde redaksiyonu aşırıya kaçırması durumunda bunun komitenin ortaya koymuş olduğu emekleri hiçe saymak olacağını söylemişti.

OBAMA, İŞKENCEYİ İTİRAF ETMİŞTİ

Başkan Obama da 1 Ağustos tarihinde raporun içeriği hakkında bilgi vermekten kaçınarak “11 Eylül’ün hemen ardından bazı şeyleri yanlış yaptığımız doğru ancak doğru şeyler de yaptık. Değerlerimize aykırı bir şekilde bazı insanlara işkence yaptık’’ demişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.