Senato, Obama’nın İran zaferini ilan etti

Senato, Obama’nın İran zaferini ilan etti

Başkan Barack Obama, Beyaz Saray’daki görevi süresince en önemli zaferlerinden birisine daha imza attı.

Obama, muhalif parti Cumhuriyetçilerin engel olmak istediği İran ile yapılan nükleer anlaşmayı Kongre engeline takılmasını önledi.

İran anlaşmasını engellemek için Cumhuriyetçi Partiler ile İsrail lobisinin yürüttüğü yoğun muhalefet Senato’da yapılan oylama ile engellendi. Kongre’nin üst kanadı olan Senato’da yapılan oylamada tasarıya 58 senatör destek verirken 42’si karşı yönde oy kullandı. Muhaliflerin ihtiyaç duyduğu 60 rakamı (3’te 2 çoğunluk) elde edilemediği için de İran nükleer anlaşmasının engellenmesi de suyu düştü.

Cumhuriyetçi ve İsrail yanlısı lobilerin girişiminin Demokrat Partililerin desteği ile engellenmesi Beyaz Saray’a rahat nefes aldırdı. P5+1 (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi 5 üye ülkesi ile Almanya) ülkeleriyle birlikte varılan İran anlaşması, Başkan Obama’nın kariyerinde en büyük icraatlarından birisi olarak görülüyor.

Obama, Kongre’nin İran anlaşmasını durdurmaya yönelik bir tasarıya evet demesi durumunda da bunu veto edeceğini daha önceden açıkça dile getirmişti. Beyaz Saray, Kongre’den anlaşmayı onaylaması yolunda kulis çalışması yapıyordu.

Tasarı, geçtiğimiz mayıs ayında Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde hazırlanarak Senato’ya gönderilmişti. Tasarı, 17 Eylül’e kadar Kongre’ye anlaşma üzerinde karar alabilme hakkı tanıyor. Cumhuriyetçiler belirlenen tarihe kadar İran anlaşmasını durdurmayı başaramaz ise uluslararası sözleşme hayata geçecek.

Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da arzu ettiği neticeyi elde edememesi üzerine Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell (Kentucky Senatörü-Cumhuriyetçi) önümüzdeki hafta yeniden bir oylamaya gidebileceklerini dile getirdi.

İran ile varılan anlaşmaya ABD’nin yanı sıra Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya imza atmıştı.

Cumhuriyetçi Partililer, İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemeye yönelik anlaşmanın yetersiz olduğu ve İsrail’in güvenliğini tehlikeye atmakla eleştiriyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.