Senato ile CIA arasında yeni bir kriz daha patlak verdi

Senato ile CIA arasında yeni bir kriz daha patlak verdi

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ile kurumun ülke sınırları dışında gözaltına aldığı zanlılara karşı uyguladığı ‘ileri sorgu teknikleri’ni rapor eden Senato arasında yeni bir kriz patlak verdi. CIA Direktörü, toplantı yaptığı senatörlerin sorularına cevap vermeyince taraflar arasında tartışma yaşandığı belirtildi.

Senatörlerin, CIA’in, Senato İstihbarat Komitesi çalışanlarının bilgisayarlarına gizlice girerek casusluk yapmasına kimin izin verdiği sorusuna kurumun Direktörü John Brennan’ın cevap vermeyeceğini ifade ettiği bilgisi kamuoyuna sızdı.

CIA yetkilileri ile Senatörlerin, İstihbarat Komitesi’nin hazırladığı raporun kamuoyuna açıklanmasını görüşmek üzere geçtiğimiz salı Kongre’de ‘sağır oda’ diye tabir edilen ve dinlemelere karşı korunaklı bir salonda bir araya geldiği belirtildi. Toplantının ardından bazı senatörlerin Brennan çok öfkelendiği öğrenildi.

BU KONGRE’YE SAYGISIZLIK

Demokrat Parti’nin Senato’daki Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Senatör Carl Levin (Michigan), ‘‘Ben bunun Kongre’ye saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Bu davranış şekli kibrili ve kabul edilemez.’’ dedi.

Demokrat Partili bir başka Senatör Martin Heinrich (New Mexico) ise, ‘‘Direktöre olan kızgınlığım devam ediyor. Komitenin temel bilgileri öğrenme kuralına saygı duymayarak bizi oyalamaya devam ediyor ki, bu çok sinir bozucu. Bu anlayış kuruma hizmet etmez.’’ diye konuştu.

Yine bir başka Demokrat Partili Senatör Mark Udall (Colorado), Brennan’ın istifa etmesi çağrısını yineledi.

CIA’in sözcüsü Dean Boyd, Brennan’ın soruları yanıtlamayı reddettiğini zira bunun bilgisayarlara yapılan siber saldırı soruşturmasını tehlikeye atacağını söyledi. Boyd ayrıca bu tür soruların muhattabının da CIA’in Müfettiş Genel Merkezi’nin olduğunu dile getirdi.

Salı günü yapılan toplantıdan önce Brennan’ın, İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat Partili Senatör Dianne Feinstein’ın ocak ayında gönderdiği yazılı sorulara da cevap vermeyeceğini söylediği bilgisi basına sızan bilgiler arasında yer aldı. Yine toplantıdan sızan bilgilere göre Feinstein, Brennan’a yazılı gönderdiği soruları toplantıda tekrarlayarak, ‘‘Senato çalışanlarının bilgisayarına girme yetkisini nereden alıyorsunuz?’’ diye çıkıştığı aktarıldı. Feinstein’a karşı sesini yükselten Brennan’ın da, bunları cevaplamayacağını dile getirdiği nakledildi.

Senatör Levin’in ise ‘‘Hiçbir bürokrat yasa yapıcıların sorularından kendini muaf tutamaz, cevaplamamazlık edemez.’’ diyerek Brennan’a çıkıştığı belirtildi.

Brennan, Feinstein’ın İstihbarat Komitesi çalışanlarının bilgisayarına CIA tarafından siber saldırı ile casusluk yapıldığı iddialarını uzun süre inkar etmişti. Ancak geçtiğimiz temmuz ayında, bu iddiaları doğrulayarak özür diledi.

CIA’in ‘‘Gözlatına Alma ve Soruşturma Programı’’ çerçevesinde ‘ileri teknik soruşturmalarına’ ait milyonlarca döküman üzerinde 5 yıl süreyle ve 40 milyon dolar harcayarak çalışan İstihbarat Komitesi, bunun sonunda 6 bin sayfalık bir rapor hazırlamıştı. Geçtiğimiz nisan ayında da Komite, Beyaz Saray ve CIA’e incelemeleri için hazırladığı raporun özetini (500 sayfa) göndermişti. Hala Beyaz Saray tarafından kamuoyuna açıklanması için izin verilmeyen rapor taraflar arasında zaman zaman tartışma konusu olmaya devam ediyor. Rapor üzerindeki gizlilik süresi geçtiğimiz ağustos ayında dolmuş ancak Başkan Barack Obama bu ayın sonuna kadar incelemek için zaman istemişti. Obama, geçtiğimiz ağustos ayında ise, ‘‘Geçmişte bazı insanlara işkence yaptık.’’ sözleri ile CIA’in uyguladığı ileri soruşturma tekniklerinin işkence olduğu iddialarını doğrulamıştı. Ancak Obama, senatörlerin Brennan’ın istifa etmesi yönündeki isteklerini de geri çevirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.