“Savunma Bakanı olacak uygun aday aranıyor”

“Savunma Bakanı olacak uygun aday aranıyor”

“Bürokrasisi denizaşırı ülkelere taşmış ve gittikçe hantallaşan, bütçesi kesintiye uğramış, eleştirilerin odağında bulunan ulusal güvenlik ekibinde yer alacak, derisi kalın (vurdum duymaz) aday aranıyor. Ancak adayın, Beyaz Saray’ın da işine karışmasına hoşgörülü olması da gerekiyor.”

Bu paragraf dünyanın en saygın haber ajanslarından olan Associated Press’in (AP) ABD Savunma Bakanlığı koltuğuna henüz bir aday gösterilememesi üzerine abonelerine servis ettiği makaleden. Geçtiğimiz hafta Başkan Barack Obama’nın baskısı ile  istifasını açıklayan Savunma Bakanı Chuck Hagel’in yerine Beyaz Saray henüz bir aday açıklayamadı. İsmi öne çıkan adaylar ise, bu makamı kabul etmeyeceklerini bir bir dile getiriyor. Ciddi haberleri ile tanınan AP haber ajansı, Pentagon’a patron atayamayan Obama hükümetini tiye alan ‘haber-yorum’u yayınlayarak duruma dikkat çekti.

Dün Beyaz Saray’a gelen İç Güvenlik Bakanı (DHS) Jeh Johnson’ın da görevi kabul etmeyeceğini Obama’ya ilettiği belirtildi. Son günlerde Johnson, Savunma Bakanı olarak ismi öne çıkan kişi olarak gösteriliyordu.

Geçtiğimiz hafta Pentagon için aday  gösterilen muhtemel isim Michele Flournoy idi. Ancak Flourney, görev teklif edilmesi durumunda bunu kabul etmeyeceğini açıkladı. Bir ara bakanlık için ismi zikredilen Rhode Island Senatörü Jack Reed de bu makamı düşünmediğini yine geçen hafta kamuoyu ile paylaştı.

Başkan Obama’nın elinde Savunma Bakanlığı için iki isim kaldığı ifade ediliyor. Bunlardan ilki emekli eski savunma bakanı yardımcısı Ashton Carter ile halihazırda bakanlıkta iki numara olan Robert Work.

Uzmanlar, aday gösterilen isimlerin siyasi kariyerini bakanlık için feda etmek istemediği görüşünde. Zira, IŞİD, Ortadoğu ve Ukrayna politikalarında başarısız olarak görülen ve başkanlıkta son iki yılı kalan Obama’nin hükümetinde kariyer hesabı olan kimsenin görev almak istemediği savunuluyor. Ayrca bakanlık teklifini cazip kılmayan etkenler arasında Pentagon’un bütçesinde yapılan ciddi kesintiler ile Beyaz Saray’ın kurum üzerindeki fazlaca otoriterliği de sayılıyor.

Obama, altı yıllık başkanlık döneminde bugüne kadar üç savunma bakanı ile birlikte çalıştı. Obama hükümetinin ilk savunma bakanı Robert Gates’di. Daha sonra bu makama Leon Panetta geldi. Her iki bakan da görevlerinden ayrıldıktan sonra Beyaz Saray’ın Pentagon politikalarını eleştirdi.

Hagel, henüz Obama yönetimine eleştiri getirmedi. Zira Hagel, yerine bir bakan atanıncaya kadar görevini sürdürecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.