Sanders üç eyaletten ikisini kazandı ama gülen Clinton oldu

Sanders üç eyaletten ikisini kazandı ama gülen Clinton oldu

Dün yapılan 3 eyaletteki önseçimin ikisini Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından Bernie Sanders kazandı ancak yine gülen rakibi Hillary Clinton oldu.

Demokrat Parti başkan aday adaylığı önseçimi için dün Arizona, Utah ile Idaho’da partililer sandığa gitti. Vermont Senatörü Bernie Sanders Utah ile Idaho eyaletlerinden açık ara galip çıktı. ABD eski Dışişleri Bakanı Clinton yalnızca Arizona’da galip çıktı.

Sanders Utah’da oyların yüzde 79.7’sini alarak Clinton’a karşı ezici üstünlük elde etti. Clinton, Utah’da oyların ancak yüzde 19.8’ini alabildi. Bu eyaletten Sanders 24, Clinton ise 7 delege elde etti.

Idaho eyaletinde de Sanders Clinton’a adeta sandığa gömdü. Sanders, oyların yüzde 78’ini alırken Clinton yüzde 21.2 de kaldı. Bu eyalette Sanders 17, Clinton ise 6 delege kazandı.

Arizonalı Demokratlar tercihlerini Clinton’dan yana kullandı. Clinton, bu eyalette oyların yüzde 57.6’sını alırken Sanders yüzde 39.9 da kaldı. Clinton toplamda 73 delegenin 46’sını alırken Sanders 27’de kaldı.

Yapılan sayımların ardından üç eyaletteki önseçim sonunda Sanders toplamda 68, Clinton ise 59 delege kazandı.

Demokrat Parti’nin başkan adaylığını kazanabilmek için aday adaylarından birisinin iki bin 383 delege elde etmesi gerekiyor. Clinton’ın delege sayısı 1656’ya yükselirken Sanders’ın delege sayısı 877 oldu.

Bugüne kadar Demokrat Parti 32 eyalette önseçimlerini tamamladı. Sanders’ın Clinton’dan başkan adaylığını kapabilmesi için kalan 18 eyalettin hepsinde açık ara galip gelmesi ile ancak elde edebilir. Bu ihtimali siyasi uzmanlar ‘‘ancak bir mucize gerek’’ diye yorumluyor.

ABD 2016 başkanlık seçimleri 8 Kasım tarihinde yapılacak. Amerikalılar başkanın yanı sıra Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile Senato’nun üçte birisini de yenileyecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.