Sanders; 60 kişi dünya nüfusunun yarısından zengin

Sanders; 60 kişi dünya nüfusunun yarısından zengin

Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından olan Vermont Senatörü Bernie Sanders, dünyanın en zengin 60 kişisinin servet toplamının 3.5 milyar insanın toplam gelirinden daha fazla olduğunu söyledi.

Vatikan’da ekonomik ve toplumsal adalet temalı bir konferansa katılan Sanders, sosyal gelir dağılımındaki adaletsizliğin sürdürülebilir olmadığını savundu. Gelir dağılımındaki uçurum önlenmesinin acil sorunlardan birisi olarak değerlendiren Sanders, dünya kamuoyuna “ahlaklı ekonomi”ye geçme çağrısında bulundu.

Vatikan’a bağlı bir düşünce kuruluşu olarak faaliyet gösteren Papalık Sosyal Bilimler Akademisi’nde “Ahlaklı bir ekonominin aciliyeti” başlıklı bir sunum yapan Sanders, ‘‘Bugün dünya nüfusunun yalnızca yüzde 1’i geriye kalan yüzde 99’dan daha zengin. Dünyanın en zengin 60 kişisi nüfusun yarısı yani 3.5 milyar insandan daha fazla zenginliğe sahip’’ dedi.

Çok az sayıda ama aşırı zenginlerin olduğu bir ekonomik sistemde sosyal adaletten söz edilemeyeceğini dile getiren Sanders, ‘‘Bu çağdaş ahlaksız ekonominin sürdürülemez temellerine karşı çıkmalıyız’’ diye konuştu.  

Sanders, Katolik Kilisesi’nin ekonomi konusundaki öğretileri ile Papa Francesco’nun toplumsal ve ekonomik adaletsizlik karşıtı mesajlarını da övdü.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’inde katıldığı katıldığı konferansta konuşan Sanders, “Spekülatif mali sistem ve kontrolsüz küreselleşme piyasa ekonomisinin ortak faydayı koruyan yasal, siyasi ve ahlaki yapısını parçaladı” yorumunda bulundu.

Vatikan’da Papa Francesco ile de görüşen Sanders, Katoliklerin ruhani lideri ile “dünya ekonomisine ahlak ve adalet getirilmesi” konularında görüş alışverişinde bulunduğunu açıkladı. AP haber ajansına açıklama yapan Sanders, “Papa’ya hırsa değil ahlaka dayalı bir ekonomi ihtiyacından söz ederek bu dünya için oynadığı inanılmaz rolü ne kadar takdir ettiğimi söyledim” dedi.

Papa ile görüşmesinden etkilendiğini açıklayan Sanders,  “O, yalnızca bugünün değil modern dünya tarihinin olağanüstü figürlerinden biri” diye tanımladı.

 

Photo by Michael Vadon

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.