Şahsi e-posta adresi Hillary Clinton’ın başına dert oldu

Şahsi e-posta adresi Hillary Clinton’ın başına dert oldu

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary R. Clinton’ın bakanlığı döneminde resmi e-posta adresi yerine şahsi olanı kullanması tartışmalara neden oldu. Eski bakan, yasaları ihlal etmekle suçlanıyor.

Hillary Clinton’ın kendisine resmi bir e-posta adresi dahi açmadan tüm yazışmalarını şahsi adresi üzerinden yapması, Dışişleri Bakanalığı’nın ‘yazışmaların muhafaza edilebilmesini engellemek’le eleştiriliyor.

Dört yıl süreyle dışişleri bakanı olarak görev yapan Hillary Clinton, 2013 yılının ilk ayında görevinden ayrılmıştı. Eski bakanın bu zaman zarfında yaptığı tüm yazışmaları şahsi e-posta adresi üzerinden yaptığı, Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Clinton, bakanlığı döneminde “Federal Kayıtlar Yasası” gereğince bakanlığın ilgili departmanının kendisinden e-posta yazışmalarını talep ettiği belirtildi. Bakanlığın bu isteğine iki ay önce olumlu yanıt veren Clinton’ın bakanlığı döneminde yaptığı toplam 55 bin sayfalık e-posta yazışmalarını teslim etmesiyle iş bitmedi. Clinton’ın bakanlığa gönderdiği on binlerce sayfa içinde hangilerinin resmi hangilerinin özel olduğunun tasnifinin yapılmadığı vurgulandı. Clinton’ın danışmanlarının on binlerce sayfa tutarındaki yazışmaları tasnif etmesi gerekiyor.

Milli Arşivler ve Kayıtlar İdaresi yetkilileri, şahsi hesabın resmi işler için kullanılmasının ciddi bir ihlal anlamına geldiğini savundu. Federal yasalara göre; “Resmi e-posta adresleri ancak resmi işlerde yazışmalar veya cevaplamaları içerir ve ancak resmi kurumlar tarafından arşivlenerek kayıt altına alınır”. Yasa, ayrıca gizli ve hassas mevzularda istisnalara da izin veriyor.

Daha önce de bazı bakanların görev süresi içinde şahsi e-posta adresi kullandığını belirten uzmanlar, resmi bir e-posta adresi açmadan tüm yazışmalarını şahsi hesabı üzerinden yapan ilk bakanın Hillary Clinton olduğuna dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.