Rusya’nın misillemesi, AB’ye kaybı 16 milyar dolara mal olacak

Rusya’nın misillemesi, AB’ye kaybı 16 milyar dolara mal olacak

Rusya’nın Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan ülkelere karşı misilleme kararı almasına AB’den tepki geldi. AB Komisyonu Rusya Temsilcisi Vyugaudas Usackas, birlik ülkelerinin Rusya’ya gıda ürünleri ihracatından kaybının 12 milyar avroyu (16 milyar dolar) bulacağını söyledi.

Govorit Moskva radyosuna konuşan Usackas, “Henüz tam olarak hangi ürünler yasaklı hale geldi tespit etmedik. Gıda ihracatımızın yüzde 10’unu Rusya’ya gerçekleştiriyoruz. Buda 12 milyar avro civarında..” dedi.

Rusya’nın misilleme kararını siyasi olarak değerlendiren Usackas, AB’nin gerekli adımları atma konusunda haklarının saklı olduğunu iddia etti. Rusya’nın aldığı kararın güvenilir partner olma özelliğini yıprattığını savunan Avrupalı yetkili, misillime adımların Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşması ile de uyuşmadığını vurguladı.

Yaptırımların sıradan Rusya halkını olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Usackas, “Rusya’nın ithal ettiği gıda ürünlerinin yüzde 40’ı AB ülkelerinden geliyor. Bu da halka olumsuz yansır…” uyarısında bulundu.

Rusya’nın et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri ile yaş meyve ve sebzeyi kapsayan ambargo yasağı 7 Ağustos itibari ile yürürlüğe girdi. Herhangi bir gelişme sağlanamazsa en az 1 yıl süre ile misilleme yaptırımlar devam edecek.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevičius da Ria Novosti’ye yaptığı değerlendirmede, AB’nin DTÖ’ye başvurarak yasağın kaldırılması için gerekli adımları atacağını ifade etti.

Daha önce yapılan değerlendirmelerde yaptırım savaşının uzun sürmesi durumunda AB ülkeleri ve Rusya’nın dolaylı kayıplarla birlikte 100’er milyar dolar zarar göreceği öngörülmüştü. Rusya’nın alımlarının gerilemesi AB’de 1 milyon civarında işsize de neden olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.