Romney: Türkiye’ye saldırıldı, Obama liderlik yapamıyor

Romney: Türkiye’ye saldırıldı, Obama liderlik yapamıyor

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney, rakibi Başkan Barack Obama’yı pasif ve umuda dayalı bir dış politika yürütmekle eleştirirken, ‘müttefik’ Türkiye’ye Suriye’nin saldırması olayı dahil, Obama’nın liderlik gösteremediğini savundu.  

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney, rakibi Başkan Barack Obama’yı pasif ve umuda dayalı bir dış politika yürütmekle eleştirirken, ‘müttefik’ Türkiye’ye Suriye’nin saldırması olayı dahil, Obama’nın liderlik gösteremediğini savundu. Romney, Virginia Askeri Enstitüsü’nde yaptığı dış politika konuşmasında, “Sözlerimiz eylemlerimizle takviye edilmediği sürece Ortadoğu’da dostlarımızı destekleyemez ve düşmanlarımızı mağlup edemeyiz.” dedi.

Suriye’de ‘Amerika’yla aynı değerleri paylaşan’ muhalif unsurlara Esed’in tanklarını, helikopterlerini ve savaş uçaklarını yenecek silahlar temin edilmesi gerektiğini söyleyen Romney, bunu İran’a stratejik bir yenilgi tattırma adına da önemli bulduğunu kaydetti. Obama’ya ‘geriden liderlik’ yapmaktansa, tarihi şekillendirmek için Amerika’nın gücünü kullanma çağrısı yapan Romney, “Başkanın daha güvenli, daha özgür, daha müreffeh ve ABD’yle ittifak içinde bir Ortadoğu umut ettiğini biliyorum. Bu umudu paylaşıyorum. Ama umut, bir strateji değildir.” şeklinde konuştu.

Obama döneminde bölgede ihtilaf riskinin arttığını öne sürdü. ABD misyonlarına yapılan son saldırıların temelde İslam’a hakaret filminden değil, karanlıkla yapılan mücadelenin yansımalarından kaynaklandığını kaydetti. Cumhuriyetçi aday, İran’a karşı daha kararlı, İsrail’le daha yakın, Filistin sorununda daha aktif, Afganistan’da politik olmayan, terörle mücadelede daha etkin siyaset izleme sözü verdi. NATO üyelerine de gayri safi milli hasılalarının en az yüzde 2’sini savunmaya harcama taahhütlerini tutma çağrısında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.