Romney Illinois’de açık ara zafer kazandı

Romney Illinois’de açık ara zafer kazandı

Illinois eyaletinde yapılan Cumhuriyetçi Parti 2012 başkanlık seçimi adayı oylamasında Mitt Romney rakiplerini geride bırakarak açık ara zafere imza attı. Tahmin edilmesi güç manevralarla her geçen gün daha da yokuşa sürülen aday belirleme mücadelesinde Romney Chicago zaferi ile yeniden güven tazeledi.

Oyların yüzde 47’sini kazanan Mitt Romney’nin en büyük rakibi eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum yalnızca yüzde 35 oy oranında kaldı. Delege kazanımlarının oransal olarak yapılacağı eyaletin de eklenmesiyle Mitt Romney delege sayısını 563’e çıkarttı. Ağustos ayında yapılacak Büyük Cumhuriyetçi Kurultayı’na kadar adaylardan herhangi bir tanesinin 1144 delege sayısına ulaşamaması halinde, aday belirleme seçimi Kurultay üyelerince gerçekleştirilecek. Illinois ön seçim sonuçlarını bu eyalet yerine Pennsylvania’da beklemeyi tercih eden Santorum, Cumhuriyetçi Parti’nin adayının kurultayda belirlenmesini tercih edeceğe benziyor. Santorum kampanyasının delege başkanı John Yob, “Eğer bu yarış kurultayın salonuna taşınırsa bunun Rick Santorum için avantajlı bir yer olacağını düşünüyoruz. Çünkü kurultaydaki delegeler ön seçimlerdeki oy verenlerden mutlaka daha fazla muhafazakar olacaktır.” yorumunu yaptı.

Chicago gibi önemli bir merkezde zafer kazanan Mitt Romney, Illinois Schaumburg’tan destekleyenlerine seslendi. Romney, “Seçimler tercihlerle ilgilidir. Bugün Illinois’te yaşayan yüz binlerce kişi ülke genelindeki milyonlarca kişi gibi bizim amaçlarımıza katılmaya karar verdi. Ben gerçek bir seçenek ve yeni bir başlangıç öneriyorum.” diye konuştu. Romney’nin konuşmasında Cumhuriyetçi aday adaylarını değil Başkan Barack Obama’yı muhattap alması dikkat çekti. Eski Vali, “Benim ülkeyi bu bataktan kurtaracak vizyonum ve tecrübem var.” diyerek de eleştirisini dile getirdi.

Öte yandan yarışta Newt Gingrich yüzde 8’lik bir oranla sonuncu gelirken, Ron Paul Chicago’dan ancak yüzde 9’luk destek alabildi. 

Ekonomide hafif kalır

Mitt Romney’nin Illinois meydanlarından Rick Santorum’a getirdiği eleştirilerden bir tanesi eski senatörün ekonomi konusunda ülkenin sorunlarını çözme adına hafif kalacağı idi. Bu eleştiriye yine seçim meydanlarından cevap veren Santorum 2012 seçimlerinin daha çok değerlerle ilgili olacağını savunarak,  “Acaba sayın Romney Amerikan halkının büyük bankalarla ilişkisi olan bir başkan istediğini mi sanıyor?” dedi. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.