Romney haziran ayında topladığı bağışlarla Obama’ya fark attı

Romney haziran ayında topladığı bağışlarla Obama’ya fark attı

Geçtiğimiz ay Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney, rakibi Başkan Barack Obama’dan daha fazla seçim yardım parası topladı. Romney, haziran ayı içinde Obama’dan 35 milyon dolar daha fazla kampanyasına yardım toplamayı başarıdı.

Demokrat Ulusal Komitesi (DNC), geçen ay Obama’ya 706 bin Amerikan vatandaşının yaptığı yardımlardan 71 milyon dolar elde edildiğini açıkdı. RNC ayrıca bu rakamın bir ay içinde seçim kampanyaları için yapılan en yüksek bağış miktarı olduğunu da ifade etti.

Demokratlar her ne kadar Başkan’a seçim kampanyası için yardımda en iyi ayı yaşamış olduklarını açıklasalarda Cumhuriyetçiler rakiplerine fark attı. Cumhuriyetçi Ulusal Konsey’i (RNC) tarafından verilen bilgiye göre Massachusetts eski valisi Romney’in seçim kampanyasına 106 milyon 100 bin dolar bağış yapıldığını duyurdu.

Romney, mayıs ayında da rakibini geride bırakmış Obama’nın 60 milyon bağış almasına karşın seçim kampanyasına 76 milyon 800 bin dolar yardım geliri elde etmeyi başarmıştı.

Bağış kampanyasına başladığı 9 aylık dönemde Romney, geçtiğimiz ay içinde elde ettiği yardım miktarı bugüne kadar en yüksek rakam olarak dikkat çekti. Eski valiye yapılan en büyük bireysel bağışın miktarı ise 75 bin 800 dolar olduğu ifade edildi. Romney’e en fazla bağışın yapıldığı dönem ise Yüksek Mahkeme’nin Sağlık Reformu ile ilgili verdiği kararın arifesinde olduğu belirtildi. Romney’in sözcüsü Yüksek Mahkeme’nin kararını açıklamasına 24 saat kala çoğunlukla insanların küçük yardımları ile 4 milyon 600 bin dolar toplandığını söyledi.

RNC ayrıca bugün Romney’in bankadaki seçinm kampanyası hesabında 160 milyon dolar biriktiğini de bildirdi.

romney-and-obama
TOPLANAN BAĞIŞLAR İÇİNDE SUPER PAC’LER DAHİL DEĞİL

Başkan Obama’nın kampanya sorumlusu Ann Habershaw, Romney’e yapılan bağışların Demokratları daha da ateşleyeceğini ve elektronik mektuplar aracılığı ile yardımların arttırılmasında insanlar üzerinde psikolojik baskı yapacağını savundu. Habershaw ayrıca Romney’in elde ettiği 106 milyon dolardan fazla bağışın içinde super PAC’ten gelen paranın da olmadığına dikkat çekti.

Romney’in kendi rekorunu kırarak küçük yardımlardan elde edilen 100 milyon doların üzerindeki bağış için eski valinin finans başkanı Spencer Zwick ise, bundan insanların ülkenin ekenomik güvenliği ve yeniden orta sınıfın güçlenmesi için halkın açık bir mesajı olduğunu söyledi.

Super PAC’lerden gelecek yardım miktarlarının da açıklanmasının ardından Romney ile Başkan Obama arasındaki 35 milyon dolarlık farkın daha da artacağı bekleniyor.
  SEÇİM SONUÇLARINA OYDAN ÇOK PARA MI YÖN VERECEK
Yüksek Mahkeme’nin 2010 yılında başkan adayları veya vekil, senatörlere yapılacak seçim yardım bağışlarının önündeki sınırı kaldırımasının ardından başta Başkan Obama olmak üzere karar ciddi olarak eleştirilmişti. Daha önce kişisel seçim bağışı ancak 2 bin 500 dolar ile sınırlıydı. Bu sene ilk defa seçimlerde bireylerin veya tüzel kişilerin yapacağı bağışların bir üst limiti bulunmuyor.  

Yüksek Mahkeme, aldığı karar ile milyon dolarlık bağışların direkt adaylara verilmesine izin vermiyor. Ancak bu tür bağış yapanlar kurulacakları (super PAC) bir komite ile yaptıkları maddi yardımı destekledikleri adayının seçim kampanyasında kullanabiliyorlar.

İkinci dönem başkanlık için yarışan Obama, 2008 yılındaki seçim kampanyasındaki bağış toplama başarısını bu defa tekrarlamaktan uzak görünüyor. Obama, ekonomide arzu edilen başarıyı ve istikrarı bir türlü sağlayamaması Başkan’ın yeniden seçilme şansını da zora sokan en önemli faktör durumunda. Obama, 2008 yılındaki seçim kampanyası için haziran sonuna kadar 745 milyon dolar toplamayı abaşrmıştı ki; bu rakam rakibi Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in topladığı yardımın iki mislinden daha fazlaydı.

Başkan Obama, 2008 yılı seçimleri sonunda küçük miktarlarda yapılan bağışlarla bir milyar dolar seçim kampanyasına gelir elde etmiş McCain’i ikiye katlamıştı. Ancak şimdi kendisinden daha fazla bağış toplayan ve zenginlerin daha çok tercih ettiği Cumhuriyetçi Mitt Romney’den daha az seçim kampanyasına maddi destek bulan Obama’nın kazanıp kazanamayacağı merak konusu. Zira Yüksek Mahkeme’nin verdiği tarihi kararın da bir anlamda sağlaması bu seçimde yapılarak oyun yönünü paranın nasıl değişiştirebileceği görülecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.